"Esperem el pitjor escenari i ens preparem per al que és inevitable"

Mariya Danilo, ucraïnesa resident a València, viu amb angoixa les notícies que la seua família li fa arribar des del seu país 

Ciutadans d'Ucraïna han començat ja a creuar la frontera amb Polònia / Reuters

L'atac que ha llançat Rússia aquest dijous sobre Ucraïna manté en suspens tot el món. La guerra ha començat i els residents ucraïnesos a la Comunitat Valenciana segueixen amb el cor encongit les notícies els arriben des del seu país d'origen. En Les notícies del matí hem parlat amb Mariya Danilo, una ciutadana ucraïnesa que viu a València. Segons ha relatat, visiblement emocionada, des de les quatre de la matinada està rebent missatges d'amics i familiars que té a Ucraïna, com sa mare i sa germana. L'angoixa s'ha apoderat d'ella en assabentar-se de l'atac, que ha anunciat el president rus, Vladímir Putin, a través de la televisió: "En sentir-ho aquest matí m'han vingut les llàgrimes i m'he posat a plorar, estava molt nerviosa". 

Mariya ha contat en À Punt el que li traslladen els coneguts que té a Ucraïna, on els centres comercials i les gasolineres s'han omplit de gom a gom perquè tot el món ha eixit en massa per a tractar d'abastir-se de recursos pel que puga passar. "Tots estem esperant el pitjor i intentem preparar-nos per a l'inevitable", ha dit, compungida. 

La preocupació i la incertesa van augmentant a mesura que passen les hores. La família de Mariya està sana i estàlvia, i no es planteja, a pesar de tot, abandonar el seu país. Volen quedar-se i ajudar en tot el que puguen. "No fugirem, estarem allà per al que faça falta, defensant el que és nostre", relata la dona que li han dit. "Em conten que estan tractant d'aguantar, mantenint la calma i amb la fe que tot anirà bé. Quan em diuen això tinc la força de tirar avant i des d'ací ajude el màxim possible", ha assegurat Mariya. 

Des de Kíev, el valencià Vicent Carsí explica que les comunicacions està resultant molt complicades perquè algunes zones fa tres dies que estan sense llum i aigua. Ell i la seua dona col·laboren amb la Fundació Junts amb la Vida, una organització no governamental que lluita per l'erradicació de la pobresa i la defensa dels drets humans de la infància. A través de l'entitat intenten organitzar l'evacuació dels més menuts a la zona en guerra per a portar-los a Espanya. 

També et pot interessar

stats