Espanya es prepara per a entrar en una nova fase de normalització de la covid-19

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes ja perfilen l'estratègia amb què es gestionarà la pandèmia d'ara endavant sense abordar per ara la retirada de la mascareta en interiors

Gent amb mascareta pel carrer
Diverses persones passetgen amb mascareta pel carrer

El Ministeri de Sanitat i les comunitats autònomes comencen a perfilar aquest dijous la nova estratègia de control de la covid-19. La fulla de ruta que guiarà Espanya en la següent fase de la pandèmia i de la qual queda per saber una gran incògnita: quan i on es podrà retirar la mascareta en interiors.

Amb aquest objectiu, estan reunits des de dimecres representants dels governs estatal i autonòmic a Saragossa, en el marc de les Jornades del Sistema Nacional de Salut sobre Vigilància en Salut Pública. Aquest dimecres era el torn dels tècnics, que han proposat els nous criteris per a gestionar la crisi sanitària, i aquest dijous els hauran de ratificar els consellers territorials i la ministra de Sanitat, Carolina Darias.

De la nova estratègia se sap que estarà centrada en les persones més vulnerables i el seu entorn, així com en els casos greus: s'acaba el recompte diari de contagis, la realització de proves de diagnòstic d'infecció activa amb caràcter general, els rastrejos o l'aïllament dels casos lleus i asimptomàtics.

Tècnics i polítics dibuixaran un escenari que permetrà "gestionar" la malaltia de la covid-19 "com qualsevol altra de l'àmbit respiratori", segons explicava dimecres l'amfitriona de la trobada, la consellera aragonesa, Sira Repollés. Per a això, serà necessari modificar els sistemes de vigilància de manera gradual i unificar criteris, que són els aspectes que estan tractant aquests dos dies.

Com a reunió de vigilància epidemiològica, també s'abordaran criteris preventius, quarantenes, controls mitjançant xarxes sentinelles, signes d'alarma que "facen detectar que la malaltia està evolucionant de forma no previsible", l'atenció a persones vulnerables i l'ús de mascaretes.

Aquest element facial és l'última gran restricció que queda vigent de la fase aguda de la pandèmia. A diferència d'altres com el certificat covid, que regulaven les autonomies, l'ús de les mascaretes es fixa per reial decret. El més recent és el del passat 8 de febrer, que va alçar l'obligatorietat en exteriors.

Aquesta setmana, el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, va tornar a insistir que deixarà de ser necessària en espais interiors "ràpidament, molt prompte", quan així ho determine la ministra de Sanitat. Fonts del ministeri que encapçala Darias aclareixen que el que aquests dies està damunt la taula és la definició del nou sistema, no la retirada de les mascaretes. Un assumpte, precisen, sobre el qual s'ha debatut en la ponència d'alertes. Encara que la potestat de modificar-ne l'ús és del Consell de Ministres, Darias sempre s'ha remés al criteri dels experts i a les dades, que han minorat el ritme del descens

Que el final de la mascareta obligatòria en llocs tancats és a prop també ho va vaticinar Salvador Peiró, investigador de Fisabio i un dels epidemiòlegs que assessora la Generalitat sobre la pandèmia. Al seu criteri, que va exposar en una entrevista en À Punt NTC, la retirada podria arribar "abans de Setmana Santa" si l'evolució de la situació epidemiològica continuava sent positiva.

També et pot interessar

stats