Espanya comença a demanar un test negatiu de covid als viatgers procedents de la Xina

El primer vol afectat per aquestes mesures arriba a l'aeroport de Madrid-Barajas a les 18:00 hores d'aquest dissabte i els controls estaran en vigor fins al 15 de febrer de 2023

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una imatge d'arxiu
La ministra de Sanitat, Carolina Darias, en una imatge d'arxiu / Europa Press
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
30 de desembre 2022 - 09:47 Actualitzat: 31 de desembre 2022 - 11:22

L'estat espanyol posa en marxa a partir d'aquest dissabte les mesures de control sanitari a passatgers procedents de vols amb origen a la Xina, davant l'elevada transmissió del coronavirus al país asiàtic. Com ja va informar aquest divendres la ministra de Sanitat, Carolina Darias, se sol·licitarà a aquests passatges un test negatiu de covid-19, i a partir del pròxim 3 de gener, la pauta completa de vacunació.

Aquest anunci arriba després la reunió convocada dijous de manera urgent per l'Health Security Committee (HSC) de la Unió Europea, on els estats membre de la UE acordaren mantindre una “vigilància activa” davant l'aparent explosió de contagis de coronavirus a la Xina. En la reunió va eixir el compromís de seguir en contacte per a examinar possibles iniciatives conjuntes.

Equips de Sanitat Exterior, en coordinació amb el Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana a través d'AENA, faran als passatgers procedents de la Xina controls sanitaris als aeroports d'entrada a Espanya, que consistiran en un control documental, visual i de temperatura i en la realització d'una prova diagnòstica d'infecció activa per SARS-CoV-2.

El primer vol afectat per aquestes mesures adoptades pel govern espanyol arribarà a l'aeroport Adolfo Suárez Madrid-Barajas a les 18:00 hores d'aquest dissabte i els controls estaran en vigor, inicialment, fins a les 24:00 hores del 15 de febrer de 2023.

El ministeri de Sanitat ha detallat que en cas que la prova d'infecció activa llançara un resultat positiu, s'activaran els protocols de comunicació i coordinació establits amb els serveis sanitaris de les comunitats autònomes.

La resolució d'aquesta mesura, que es publicarà aquest dissabte en el Butlletí Oficial de l'Estat (BOE), també preveu l'exigència d'un certificat Covid digital de la UE (CCD-UE) o equivalent a tots els passatgers de vols procedents de la Xina des del pròxim 3 de gener.

Quins són els certificats vàlids?

En el cas dels certificats de vacunació, s'admetran les pautes vacunals establides en l'estratègia espanyola de vacunació i en el cas d'un certificat de prova diagnòstica negativa s'acceptaran les proves d'amplificació d'àcid nucleic molecular (NAAT), quan la mostra s'haja obtingut dins de les 72 hores anteriors a l'eixida.

També s'admetran els tests de detecció d'antígens inclosos en la llista comuna de test ràpids acordada pel Comité de Seguretat Sanitària de la Unió Europea, quan la mostra s'haja fet dins de les 24 hores anteriors a l'eixida.

Quant als certificats de recuperació, s'acceptaran com a vàlids els expedits per l'autoritat competent o per un servei mèdic com a mínim onze dies després de la realització de la primera prova diagnòstica NAAT o test de detecció d'antigen amb resultat positiu, feta per professionals sanitaris o personal qualificat.

El certificat tindrà una validesa de 180 dies després de la data del primer resultat positiu de prova diagnòstica, segons ha explicat el Ministeri de Sanitat.

Finalment, en cas de no tindre un certificat covid digital de la UE o equivalent, els passatgers hauran de disposar d'un certificat de prova diagnòstica d'infecció activa de covid-19 amb resultat negatiu, com els referits anteriorment.

El departament de Darias ha aprofitat per a insistir en la importància de vacunar-se amb la segona dosi de record amb les adaptades a variants, especialment a les persones més vulnerables.

També et pot interessar

stats