Espanya es crema: almenys una trentena d'incendis devoren cinc comunitats autònomes

Un brigadista forestal ha mort mentre treballava en les tasques d'extinció a Losacio, Zamora, en veure's envoltat pel foc

Els bombers treballen en l'incendi declarat a O Barco de Valdeorras (Ourense)
Els bombers treballen en l'incendi declarat a O Barco de Valdeorras (Ourense) / Brais Lorenzo (Efe)

L'extraordinària onada de calor en què està immersa Espanya des de fa més d'una setmana, amb temperatures per damunt dels 40 graus, ha convertit el territori en un polvorí per als incendis aquest cap de setmana. Almenys una trentena hi continuen actius aquest dilluns i afecten vora 25.000 hectàrees a cinc comunitats autònomes.

El foc devora zones de Castella i Lleó, Catalunya, Extremadura, Andalusia i Galícia i ha deixat ja dues víctimes mortals. La primera és un brigadista de 62 anys que feia faenes en l'extinció de l'incendi forestal declarat a Losacio, a Zamora, i que ha obligat a desallotjar nou localitats properes. La Junta de Castella i Lleó ha decretat dol oficial a la comunitat autònoma i tant el president del govern espanyol, Pedro Sánchez, com el del govern autonòmic, Alfonso Fernández Mañueco, han expressat les condolences per la mort, a través de les xarxes socials. Ja aquest dilluns, el servei d'emergències castellanolleonés ha confirmat la troballa d'un segon cadàver: un home de 69 anys que ha aparegut cremat en el mateix paratge zamorà.

La localitat de Tábara, de 750 habitants, i la d'Olmillos de Castro, de 200 veïns, han començat a ser evacuades en la mitjanit del diumenge al dilluns per aquest incendi que s'ha cobrat la vida del brigadista Daniel Muñoz Varas. Aquest treballador d'una autobomba intentava sufocar les flames al municipi de Ferreruela de Tábara quan va perdre la vida a última hora de la vesprada del diumenge en quedar atrapat pel foc. Les flames s'han endinsat a la reserva de caça de la serra de la Culebra de Zamora i ha obligat a desallotjar també el veïnat de Ferreruela de Tábara, Sesnández i San Martín de Tábara.

Al Pont de Vilomara, Barcelona, continua avançant sense control l'incendi que es va originar diumenge a la vesprada en una zona boscosa de la comarca del Bages. Ha cremat més de 1.200 hectàrees i ha obligat a evacuar 200 residents després de fer mal almenys a dèsset cases d'urbanitzacions dels voltants. El foc ha començat per causes que s'investiguen i al final de la vesprada el cap de l'incendi havia arribat fins a l'autopista C-16 —que va haver de tallar-se en els dos sentits—. Un altre flanc avançava cap al parc natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, on ja ha devorat 194 hectàrees.

A Galícia el canvi de vent ha reactivat diversos focus nous i a Andalusia els bombers han aconseguit estabilitzar el de la serra de Mijas, que ha cremat vora 2.000 hectàrees. També se n'han declarat més a Toledo i Àvila, mentre que a Extremadura preocupa l'incendi forestal que des de diumenge crema la zona de la Garganta de los Infiernos, el Valle del Jerte (Càceres) i que ha sigut "clarament provocat", segons ha afirmat el director de Política Forestal de la Junta d'Extremadura, Pedro Muñoz. La zona afectada està entre Jerte i Tornavacas. No hi ha perill per a la població, encara que sí que s'ha tallat de manera preventiva el camí d'accés des de Jerte a la coneguda zona de Los Pilones.

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, visita aquest dilluns les zones afectades pels incendis dels últims dies a Extremadura. A partir de les 10:30 hores estarà al post de comandament avançat instal·lat al port de Miravete, prop de la localitat de Casas de Miravete, on aquesta passada setmana es va declarar l'incendi que va afectar el parc nacional de Monfragüe.

També et pot interessar

stats