Espanya, amb 93, és el país d'Europa amb més dofins en captivitat

L'Oceanogràfic de València és el centre nacional amb més dofins tancats, segons el rànquing que World Animal Protection publica amb motiu del Dia Mundial dels Oceans

Protesta de World Animal Protection a les portes de l'Oceanogràfic de València
Protesta de World Animal Protection a les portes de l'Oceanogràfic de València / À Punt NTC

Espanya encapçala la llista de països amb més dofins patint en captivitat a Europa i l'Oceanogràfic de València és el centre amb més dofins tancats a Espanya. Així ho demostra el rànquing que World Animal Protection publica amb motiu del Dia Mundial dels Oceans.

El rànquing revela que Espanya és el país d'Europa amb més dofins en captivitat (93), la qual cosa representa un 30% dels dofins en captivitat de tot el continent.

En el rànquing es constata que 308 dofins estan atrapats en catorze països europeus, on es continuen utilitzant cetacis per a entretindre els humans a costa del sofriment animal. Al capdavant es troben també Portugal, Ucraïna i els Països Baixos.

Europa compta amb un total de 34 delfinaris on s'obliga els dofins a actuar i a malviure, tancats en xicotetes piscines durant dècades. Els centres amb delfinaris obtenen beneficis milionaris a costa del sofriment animal. Un sol dofí captiu pot generar entre 400.000 i dos milions de dòlars d'ingressos a l'any, segons World Animal Protection.

Dofí a l'Oceanogràfic
Dofí a l'Oceanogràfic / Facebook: @oceanograficv

Els dofins en captivitat no tenen una altra opció que actuar fins a tres vegades al dia a canvi de menjar. La resta del temps el passen llanguint apinyats en piscines molt xicotetes. Unes piscines 200.000 vegades més xicotetes que l'espai en el qual viurien en la naturalesa, sense poder gaudir de la diversitat dels ecosistemes i la llibertat que els ofereix el seu entorn natural: l'oceà.

Rànquing de dofins tancats

Espanya és a més el país amb més centres (deu en total) que utilitzen dofins amb finalitats d'entreteniment. Entre aquesta desena de centres, l'Oceanogràfic de València es troba al capdavant, amb una vintena de dofins.

Per això, World Animal Protection Espanya ha llançat una petició a l'Oceanogràfic que té ja el suport de més de 23.000 signatures perquè ature la cria de dofins.

Quadre de delfinaris i dofins a Europa
Quadre de delfinaris i dofins a Europa / World Animal Protection

"Durant els xous amb dofins, l'Oceanogràfic utilitza un discurs manipulatiu amb pretextos de conservació i educació totalment inacceptable i incoherent. Els dofins no són ambaixadors de la seua espècie en llibertat, tal com sosté l'Oceanogràfic, són presoners i estan retinguts amb el sol propòsit d'entretindre", denúncia Sandra Campinas, coordinadora de campanya de World Animal Protection a Espanya.

Els dofins són animals molt sociables, curiosos i amb una intel·ligència molt superior a molts altres animals. Són éssers que senten, que necessiten relacionar-se amb els seus parells i explorar el seu hàbitat per a tindre una vida plena. Sandra Campinas - Coordinadora de campanya de World Animal Protection a Espanya

"Els dofins són animals molt sociables, curiosos i amb una intel·ligència molt superior a molts altres animals. Són éssers que senten, que necessiten relacionar-se amb els seus parells i explorar el seu hàbitat per a tindre una vida plena. En el Dia Mundial dels Oceans volem reivindicar el dret dels dofins a una vida en llibertat", explica Campinas.

World Animal Protection insta l'Oceanogràfic a donar exemple i liderar el canvi al nostre país "perquè aquesta siga l'última generació de dofins en captivitat", afig.

En una trentena de països d'Europa no hi ha dofins en captivitat

En una trentena de països del continent europeu ja no hi ha aquest tipus d'espectacles amb cetacis. Països com França, Croàcia, Xipre, Hongria, Suïssa, Luxemburg, Eslovènia, Noruega i el Regne Unit compten amb lleis que prohibeixen o restringeixen considerablement l'exhibició de mamífers marins en captivitat.

També et pot interessar

stats