València Laica: "L'Església s’estalvia uns trenta milions anuals d’IBI a la Comunitat Valenciana"
Així ho ha denunciat l'associació en unes jornades per a explicar què impliquen els acords signats pel govern espanyol amb la santa seu fa quatre dècades
L'associació València Laica ha organitzat unes jornades aquest dijous a València per a explicar què impliquen els acords amb la Santa Seu que el govern espanyol va firmar ara fa ja 42 anys.
Uns acords que, segons l'organització, atorguen a l'Església catòlica una posició de privilegi que encara perdura hui dia, ja que impliquen l'ensenyament de la religió catòlica als centres d'ensenyament públic o sistemes de finançament específics.
En aquest sentit, han informat que l'Església deixa de pagar al voltant de cinc milions d'euros anuals només a la ciutat de València gràcies a l'exempció de pagar l'IBI. Calculen que la xifra s'eleva als trenta milions a tota la Comunitat Valenciana i que, tal com explica la seua coordinadora, Raquel Ortiz, són molts diners que perd la ciutadania valenciana.
A més, des de l'associació denuncien que hi ha edificis que l'Església lloga a tercers i dels quals trau un benefici, com ara el convent de l'Encarnació o l'Hospital Casa de la Salut de València.
Però els beneficis fiscals de què gaudeix l'Església són només un exemple del tracte de favor que rep la institució a l'estat espanyol, sobretot a l'empara dels acords amb la Santa Seu que es van firmar l'any 1979, assenyala Ortiz.
Uns acords que, segons el catedràtic de dret constitucional de la Universitat de Sevilla Javier Pérez Royo, presenten diversos aspectes de dubtosa constitucionalitat que, en quatre dècades, mai ningú ha plantejat davant del Tribunal Constitucional. L'efecte pràctic d'aquests acords, explica, és situar l'Església catòlica fora de l'abast del poder constituent del poble espanyol, cosa que considera una autèntica barbaritat.