Esborrar el rastre dels agressors sexuals dels edificis públics: la petició que fa el Congrés al govern

La comissió d’igualtat insta el Congrés a eliminar el nom dels projectes públics batejats amb el nom d’agressors sexuals condemnats o confessos

El Palau de les Arts de València va retirar el nom de Plácido Domingo al Centre de Perfeccionament
El Palau de les Arts de València va retirar el nom de Plácido Domingo al centre de perfeccionament

Aquells espais o projectes públics que porten el nom d’agressors sexuals, bé siguen condemnats amb una sentència ferma o confessos, poden canviar de nom en els pròxims mesos si prospera la proposició no de llei (PNL) que va aprovar aquest dimecres la comissió d’igualtat del Congrés i en la qual insta el govern espanyol a esborrar el nom dels espais públics que facen referència a persones que hagen comés agressions sexuals. 

La proposta, presentada pel PSOE, va eixir endavant, però es va votar de manera separada, perquè el PP va donar suport al primer punt, que demanava la desaparició dels noms d’agressors sexuals condemnats, però es va oposar a canviar la denominació d'espais públics amb el nom dels agressors que no havien sigut condemnats, és a dir i com constava en la proposta, de "persones que han declarat públicament haver comés agressions sexuals". 

En el debat d’aquesta iniciativa ha eixit a la llum el nom del tenor Plácido Domingo. Concretament, per iniciativa de la diputada socialista Laura Berja, que ha convidat a fer una reflexió: "Què pensen que un senyor que ha sigut acusat d'abús sexual per més de 20 dones i ha reconegut ser un agressor sexual reba una gran ovació abans d'actuar per part del públic en un teatre del nostre país? Què pensen que eixe mateix senyor reba el títol d'ambaixador honorari del patrimoni mundial d'Espanya?", preguntava a la resta de portaveus, totes dones, en al·lusió al cantant Plácido Domingo, al qual també va esmentar expressament.

Hem de reparar les víctimes, una democràcia digna no pot honrar els agressors sexuals Laura Berja - Diputada socialista

"Què poden pensar les víctimes de les agressions quan un país ovaciona amb aplaudiments un agressor? Hem de reparar les víctimes, una democràcia digna no pot honrar els agressors sexuals", advertia Berja, al temps que afegia que "als carrers falten noms d'assassinades per violència de gènere", lamenta.

Per a la representant socialista en aquesta comissió, va ser el mateix Plácido Domingo el que va posar fi a la seua presumpció d'innocència en assumir públicament la responsabilitat de les acusacions.

Cal recordar que el Palau de les Arts de València va canviar el nom del centre de perfeccionament d’aquesta entitat cultural, dedicat fins al febrer de 2020 a Plácido Domingo, després que el tenor reconeguera públicament haver abusat sexualment de diverses dones

El director del Patronat del Palau, Pablo Font de Mora, justificava al seu moment la retirada de la referència a Plácido Domingo d’aquesta institució cultural en què “de cap manera” el nom d’aquesta entitat podia estar vinculat a conductes “absolutament reprotxables”. 

També et pot interessar

stats