L'enginyera Nieves Romero reivindica els plans de contingència en emergències: "Si tot el món sap què ha de fer, tot serà més fluid"

La degana del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana reclama formació perquè la població sàpiga com actuar davant d'una situació extrema com la dana del 29 d'octubre

Entrevista a Nieves Romero, degana del Col·legi d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana

L'enginyeria com a disciplina tècnica ha esdevingut clau per a superar els estralls ocasionats per la fatídica dana que el 29 d'octubre del 2024 va negar desenes de municipis valencians. Així ho ha remarcat la degana del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials de la Comunitat Valenciana, Nieves Romero, en una entrevista este dilluns a Les notícies del matí, en què ha repassat algunes de les conclusions de les jornades "Enginyeria en temps de dana", celebrades recentment, i ha reclamat canvis en la prevenció de catàstrofes naturals.

Un dels ensenyaments que ha posat damunt de la taula l'experta és la necessitat d'elaborar plans de contingència que establisquen amb claredat com actuar en cas d'un esdeveniment extrem tan greu com la barrancada que va patir la Comunitat Valenciana fa més de set mesos. "Si tot el món sap què ha de fer, tot serà més fluid. I això ajuda a dotar de recursos amb una planificació. Projectar implica futur i incertesa, perquè no saps si és 100% el que necessitaràs, però ja tens una previsió feta. Després s'ha de mesurar si s'ajusta a la realitat i corregir si cal", ha manifestat.

L'especialista ha recordat el paper actiu i "fonamental" que va jugar l'enginyeria en els dies posteriors a la tragèdia per a restablir els serveis bàsics a la població. Una intervenció "ràpida" que va ser possible gràcies a l'existència de plans que fixaven el que s'havia de fer en cada moment, i en quins punts, per a mobilitzar ràpidament els recursos necessaris. "Conéixer quins són els serveis essencials, què s’ha de fer, on s’ha d’intervindre per a restablir els subministraments que necessita la societat per a funcionar...", ha explicat.

Així mateix, ha destacat com el col·legi oficial, com a institució, va ser capaç de crear una xarxa de coneixement a escala estatal per a convertir-se en un punt de trobada i posar en contacte empreses que oferien recursos, personal i maquinària pesant amb altres que en necessitaven.

Ser enginyer industrial és resoldre problemes contínuament. Ens dediquem a fer el millor que podem amb els recursos que tenim

Romero ha insistit en la rellevància de treballar amb una planificació a futur i la versatilitat dels desafiaments a què fan front estos professionals tècnics: "Ser enginyer industrial és resoldre problemes contínuament. Hi ha un vessant tècnic, però una altra de management molt important: ens dediquem a fer el millor que podem amb els recursos que tenim", ha resumit. Per això, ha defensat que els enginyers són "uns grans directors d'orquestra": "Gestionar els recursos en entorns d'alta incertesa en què no saps el que passarà té molta importància, però en este cas de situació inèdita i sense precedents, molt més", ha afegit.

Cal donar a la població unes indicacions mínimes en cas d'emergència, saber què han de fer i, sobretot, què no fer per a no posar en risc la vida

La degana del Col·legi Oficial d'Enginyers Industrials ha reclamat també a les administracions una aposta per implementar la formació de tota la població en situacions d'emergència, per a saber com cal reaccionar en un escenari semblant com el del 29 d'octubre si la riuada t'agafa, per exemple, en algun dels polígons industrials que quedaren negats al llarg del territori, com l'Oliveral o la Reva, ambdós prop de l'A-3 al Camp de Túria. "Han de saber les indicacions mínimes en cas d'emergència, què han de fer i, sobretot, què no fer per a no posar en risc la vida", ha aclarit.

Igualment, ha augurat que la dana significarà "un abans i un després" en la manera de construir sobre el territori, especialment en les zones inundables. "Ja hi havia corrents per a introduir solucions tècniques relacionades amb la gestió de l'aigua en els processos de construcció i disseny, i algunes requeriran modificacions en les ordenances urbanístiques", ha afirmat l'experta. Durant tota l'entrevista, Romero ha reivindicat el saber fer dels professionals de l'enginyeria com a font de coneixement tècnic i ha demanat separar este vessant perquè no es convertisca en "una qüestió ideològica".

També et pot interessar

stats