Envasos per a fruita fets amb corfa d’almetla o pinyols d’oliva

La Universitat d'Alacant investiga un nou recipient que, a més d’aprofitar matèries que es rebutgen, pot reduir el malbaratament alimentari perquè millora la conservació dels productes

Desperdicis com les corfes d'ametla poden tindre una segona vida si s'empren com a matèria primera per a l'innovador envàs de la Universitat d'Alacant
Restes com les corfes d'ametla poden tindre una segona vida si s'empren com a matèria primera per a l'innovador envàs de la Universitat d'Alacant / À Punt NTC

Un envàs fet amb corfa d’ametla o pinyol d’oliva. És l’innovador recipient en què treballa un equip d’investigadors de la Universitat d’Alacant i que permet, no sols aprofitar les restes vegetals, sinó també disposar d’un envàs per a fruita i verdura que en millora la conservació i, per tant, evita el malbaratament alimentari.

Segons explica l’equip investigador, l’envàs en què treballen aprofita la capacitat que tenen aquestes matèries per a absorbir els gasos que emeten aquests aliments en el procés de maduració, s’aprofita el carbó activat obtingut a partir d’aquests residus.

Un dels integrants de l’equip investigador de la Universitat d’Alacant, Diego Cazorla, ha explicat que l’estudi té "certs avantatges relacionats amb la metodologia convencional de síntesi dels carbons activats" perquè s'usa un mètode més eficient en el qual la humitat "no és un problema" i, d'aquesta manera, un "40% de pes del residu" es pot "transformar en un nou recurs".

Aquest envàs està en fase de validació, en la qual s'avaluarà l'impacte en la vida útil dels productes que contenen i es farà una anàlisi del color, de l'olor i de la textura. Els resultats d'aquest nou envàs es podran conéixer el juny. Els investigadors de la UA han assenyalat que moltes empreses del sector hortofructícola han mostrat interés en les possibilitats d'aquest material.

La investigació, si finalment prospera i arriba al mercat, suposaria un avanç per a reduir el percentatge d'aliments que es rebutgen per al consum, com apunta un integrant de Encarbio, l’equip implicat en la recerca, Diego Cazorla.

Cal recordar que un terç dels aliments per a consum humà a escala mundial es desaprofita, segons la Comissió Europea i l’Organització de les Nacions Unides. En el cas d’Espanya la fruita és l'aliment que més es llança a perdre, juntament amb la verdura, hortalissa, lactis, begudes, pa i productes carnis frescos.

També et pot interessar

stats