L’entorn de la víctima pot posar en marxa el protocol d’atenció per violència de gènere

No cal que la dona denuncie, n'hi ha prou amb alertar una unitat especialitzada si sabem que pateix maltractament

Quan s'activen els protocols de protecció contra la violència masclista? / À Punt NTC

La dona assassinada a l’Alfàs del Pi (Marina Baixa) la nit de diumenge a dilluns havia arribat a anar a la caserna de la Guàrdia Civil de la població veïna d’Altea acompanyada d’agents de la Policia Local del seu municipi amb la intenció de denunciar que la seua parella, ara detingut com a possible autor del crim, la maltractava. Però finalment es va fer arrere i “va decidir que no volia denunciar”, segons ha informat aquest dimecres la delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé.

Però no cal que hi haja una denúncia perquè les unitats especialitzades posen en marxa el protocol per un possible cas de violència de gènere. N'hi ha prou amb un avís veïnal o de la família perquè es pose en marxa, segons ha indicat, en declaracions a À Punt, l’oficial de la Policia Local de Bétera (Camp de Túria), Ana María Palacios, que pertany a una d’aquestes unitats especialitzades. Indica que una vegada les informen que una dona està o pot estar patint maltractaments, contacten amb ella i es coordinen amb la resta de professionals que intervenen en el procés.  

Palacios indica que en aquell primer contacte amb la dona on l'escolten i li donen informació dels recursos que hi ha al seu abast és “fonamental” que senta proximitat i empatia de qui l’atén. “Que senta que se l’escolta, se l’ajuda i se l’assessora”. 

Però així i tot, hi ha vegades que la víctima no s'atreveix a denunciar, indica. I en aquests casos, quan detecten un risc han d'actuar d'ofici, perquè la violència de gènere és un delicte públic. “És la nostra obligació actuar, protegir aquesta víctima i activar tots els recursos institucionals que estan al nostre abast”, afirma Palacios. 

Tot i això, les associacions que treballen amb dones que han patit violència de gènere, com ara Alanna, consideren que el que cal és més implicació de totes les parts i que és clau actuar de manera coordinada. Xelo Álvarez, presidenta d’Alanna, diu que no s’ha de carregar tot el pes de la protecció d’aquestes dones en les forces de seguretat de l’Estat. “Mirem també els jutjats, els serveis socials, els centres dona 24 hores i mirem-ho tot”, ha dit en declaracions a À Punt. 

També et pot interessar

stats