Les entitats falleres de Borriana es posicionen contra la violència masclista, després de la polèmica de la falla L’Escorredor

La Junta Local Fallera de Borriana i la Federació de Falles consideren les protestes “una campanya d'animadversió contra l’esperit del monument faller”

Monument de la falla l'Escorredor de Borriana
Monument de la falla L'Escorredor, de Borriana / À Punt

La Junta Local Fallera de Borriana i la Federació de Falles han emés un comunicat oficial per donar resposta a la polèmica que ha envoltat la falla L’Escorredor, on es veu un home prehistòric que sotmet una dona.

Després d’una reunió aquest dijous al matí, han acordat manifestar “el rebuig unànime a la violència masclista” i també al que consideren una “campanya d'animadversió contra l'esperit del monument faller, que en cap moment fa cap apologia de la violència de gènere”. 

Al mateix temps, han assegurat que aposten per unes festes igualitàries i lliures d'agressions sexistes, “ja que, des de fa anys, en els diferents àmbits fallers estan treballant per la igualtat”, afirmen. I posen com a exemple que “fa uns anys, hauria sigut impensable que hi haguera una presidenta de la Junta Local Fallera o un faller major”.

Les entitats falleres han afirmat que el lema de la polèmica falla és “Estem en la prehistòria”, que "lluny de representar una agressió sexista, representa un polític local que subjecta un partit polític”, diuen. Han pactat instal·lar en el monument un cartell amb el lema “Cremem la violència de gènere” i els escuts de les díhuit comissions falleres del municipi, ja que “la sàtira i la crítica fallera està sempre al costat de totes les injustícies”, segons arreplega l’escrit. “La falla és sàtira de qualsevol tema vital i el seu final és cremar el que s'ha magnificat críticament”, han afirmat.

El comunicat ha defensat la implicació de totes les falles en matèria d'igualtat, de les comissions i de les entitats falleres, que “primer només eren espectadores de les campanyes d'igualtat promogudes per l'Ajuntament i ara s'impliquen en la seua consecució”. 

En aquest sentit han al·ludit a campanyes del consistori de diferents anys com “En Falles, guarda’t el masclet”, “El meu cos no és la teua festa”, “De festa, no de caça” o bé la més recent, per a les Falles d'enguany, “A la Festa som parells”.

Manifestació feminista davant del monument

Diversos col·lectius feministes, entre els quals hi ha el Front Abolicionista del País Valencià, han fet una crida a mobilitzar-se aquest divendres a les 19:00 hores davant del monument de la polèmica, que té el lema Que bé viu Batiste el primitiu!. "Estem fartes que tots els anys ens trobem amb ninots que reprodueixen estereotips descaradament sexistes, que cosifiquen les dones i ens representen com a mers objectes sexuals", han afirmat en el perfil d'Instagram.

També et pot interessar

stats