Empresaris alacantins creuen que el Consell hauria d’aplicar mesures davant el Brexit

Un estudi revela que l’impacte econòmic del Regne Unit sobre Alacant s’ha reduït 150 milions d’euros en un any.

Banderes del Regne Unit i de la Unió Europea onejaven davant de la Comissió Europea, ahir a Brussel·les
Banderes del Regne Unit i de la Unió Europea onejaven davant de la Comissió Europea, ahir a Brussel·les / Olivier Hoslet (Efe)

Pràcticament tots els empresaris alacantins consideren que el Brexit afectarà els seus negocis. Per aquesta situació apressen el Govern valencià a prendre-hi mesures.

Segons una enquesta de l’Institut d’Estudis Econòmics de la província d’Alacant (Ineca), el 92,3 per cent considera que l’eixida del Regne Unit de la Unió Europea tindrà un impacte negatiu en l’economia de la província, i el 87,9 per cent creu que la Generalitat hauria de posar en marxa mesures concretes per a minimitzar-ne els possibles efectes.

El sondeig es va dur a terme després de la presentació de l’estudi Incidència del Brexit en la província d’Alacant 2018 per part d’Ineca, en el qual es va analitzar l’exposició que té la província respecte a les illes britàniques en sectors com ara l’exportació, el turisme i la venda d’habitatges.

En general, el 89% dels enquestats ─un total de cent empresaris alacantins─ augura que l’efecte serà negatiu a tota la Unió, però encara serà pitjor a la província d’Alacant, amb un 92% del total. La recerca revela, a més, que només un 28 per cent sosté que l’economia de la província d’Alacant està preparada per a fer front a les conseqüències del Brexit.

Des del punt de vista d’Ineca, ‘‘l’eixida del Regne Unit és imminent i, encara que no es coneguen encara els detalls de la ruptura, les institucions han de procurar anticipar escenaris per a minimitzar-ne els efectes’’.

Una altra dada assenyala que el 59,3 per cent dels interrogats assegura que la seua empresa sí que està preparada per als efectes del Brexit, i el 18 per cent desconeix si la seua organització s’ha sotmés a les proves per a, d’un costat, reduir l’impacte i, de l’altre, adaptar-se als nous estàndards normatius.

Igualment, els empresaris consultats han mostrat la seua preocupació pel possible augment dels aranzels en els productes agroalimentaris, dels quals Alacant exporta vora 84 milions d’euros segons les dades de 2017.

Els principals sectors que s’hi veurien afectats, a més de l’agroalimentari, serien el calçat, el tèxtil i el turisme. Segons Ineca, ‘‘els efectes del Brexit ja han començat a notar-se’’. De fet, l’informe sobre el Brexit revela que l’impacte de l’activitat econòmica del Regne Unit sobre Alacant en 2018 s’estima en 2.187 milions d’euros, un 6,5 per cent menys que fa un any. ‘‘Açò suposa una reducció respecte a l’any anterior de 150 milions d’euros’’, ha concretat Ineca.

També et pot interessar

stats