Sanitat activa l'alerta per calor extrema

S'aconsella a la població no exposar-se en les hores de més calor, protegir-se el cap, evitar l'alcohol i menjar en excés

Dues dones es protegeixen de la calor a València
Dues dones es protegeixen de la calor a València / Ana Escobar (Efe)

L'onada de calor que arriba en les pròximes hores a la Comunitat Valenciana ha obligat la Conselleria de Sanitat a activar l'alerta per temperatures extremes en diversos punts del territori.

Així, aquest diumenge la Costera, la Safor i la Marina Alta es troben en nivell roig, mentre que aquest dilluns repetiran la Safor i la Marina Alta i s'hi sumaran l'Alcoià, el Racó d'Ademús i la Canal de Navarrés.

La calor extrema continuarà fins al dimecres com a mínim i s'espera que el dimarts també arriben a l'alerta més alta de temperatures el Racó d'Ademús, la Marina Alta i la Plana d'Utiel-Requena.

En concret, aquest diumenge es troben en nivell roig les localitats d'Ador, Alfauir, Almoines, Almiserà, Bellreguard, Beniarjó, Beniflà, Benirredrà, Castellonet de la Conquesta, el Real de Gandia, Gandia, Guardamar de la Safor, l'Alqueria de la Comtessa, la Font d'en Carròs, Llocnou de Sant Jeroni, Miramar, Oliva, Palma de Gandia, Palmera, Piles, Potries, Rafelcofer, Ròtova i Vilallonga de la comarca de la Safor; l'Atzúbia i Pego de la Marina Alta i alguns municipis de la Costera.

Alertes per calor extrema aquest diumenge
Alertes per calor extrema aquest diumenge / Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública

La Generalitat recomana als municipis que mantinguen un seguiment de la situació

El Centre de Coordinació d'Emergències de la Generalitat també ha emés un avís especial amb motiu de l'onada de calor a la Comunitat Valenciana, en el qual recomana a municipis i organismes amb competències en la gestió de les emergències que facen un seguiment de la situació i dona consells a la població.

L'avís exposa que a partir d'aquest diumenge el nostre territori es veurà afectat per l'arribada d'una massa d'aire càlid procedent del nord d'Àfrica, que provocarà un important ascens de les temperatures i comportarà un episodi d'onada de calor fins a almenys dimecres, sense descartar que es prolongue a la resta de la setmana.

A més, els serveis d’emergència alerten que aquest episodi de calor podria anar acompanyat d'altres factors de risc, com un fort descens de la humitat relativa, que elevaria notablement l'índex d'ignició per incendis forestals, i la possible formació de fenòmens tempestuosos a l'interior de les comarques del centre i del nord.

En conseqüència, l'Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències recomana als municipis i organismes amb competències en la gestió de les emergències que seguisquen amb atenció aquest episodi i, sobretot, que vigilen les superfícies forestals i les àrees de vegetació.

En concret, es demana que es limiten al màxim totes les activitats previstes als espais forestals i de vegetació, i que es mantinguen durant tot el període de màxim risc en situació d'alerta davant l'evolució de l'episodi.

A la població se li aconsella que vaja amb compte amb el sol entre les 12 i les 16 hores i evite exercicis físics en les hores més caloroses; que utilitze cremes protectores adequades, i que respecte la normativa i les recomanacions en matèria de prevenció d'incendis forestals.

Beure aigua de manera abundant, suprimir l'alcohol i la cafeïna, tindre la precaució de no deixar persones ni mascotes a l'interior dels vehicles i extremar la cura i assegurar la hidratació de les persones més sensibles, majors, malalts i menors són altres consells per a afrontar les altes temperatures.

També et pot interessar

stats