Embrions d'animals amb cèl·lules humanes obrin noves vies per al trasplantament d'òrgans
Per primera vegada, un equip aconsegueix l'autorització per a implantar-los en animals.
L'investigador japonés expert en cèl·lules mare Hiromitsu Nakauchi, que dirigeix equips en la Universitat de Tòquio i la Universitat de Stanford a Califòrnia, ha rebut l'autorització del govern japonés per a crear embrions d'animals amb cèl·lules humanes per a implantar-los en animals. Això permetrà investigar noves vies per al trasplantament d'òrgans.
La investigació, que publica la revista Nature, preveu implantar cèl·lules humanes en embrions de ratolí i rata per a trasplantar-los després en animals substituts, amb la intenció de produir espècimens amb òrgans fets a partir de cèl·lules humanes que posteriorment puguen ser trasplantades a persones.
Es tracta d'un tipus d'experiment que ja s'havia provat a altres països, com ara els Estats Units, però que mai s'havia pogut dur a terme, per les seues connotacions ètiques. El Japó mateix també tenia prohibides explícitament aquestes investigacions, però al març hi va canviar la legislació. De fet, algunes veus expertes en bioètica s'han mostrat preocupats davant la possibilitat que les cèl·lules humanes puguen desviar-se més enllà del desenvolupament de l'òrgan objectiu, viatjar al cervell de l'animal en desenvolupament i puguen alterar la seua cognició, una possibilitat que, segons Nakauchi, s'ha contemplat en el disseny de l'experiment.
Segons aquestes veus crítiques, la possibilitat de convertir animals d'altres espècies en incubadores d'òrgans és científicament poc plausible, però investigacions com aquestes sí que seran molt útils per a obtindre models amb què estudiar el desenvolupament embrionari i algunes malalties de les persones.
Fàbriques d'òrgans per a trasplantaments
També plantegen dubtes ètics a part de la comunitat científica els experiments que desenvolupa a la Xina l'equip de l'investigador espanyol Juan Carlos Izpisúa, qui ha aconseguit crear per primera vegada quimeres d'humà i mico en un laboratori. L'objectiu final és el de convertir animals d'altres espècies en una espècie de fàbrica d'òrgans per a trasplantaments.
Per tal d'aconseguir-ho, l'equip Izpisúa, repartit entre l'Institut Salk dels Estats Units i la Universitat Catòlica de Múrcia, ha modificat genèticament els embrions de mico per a inactivar gens essencials per a la formació dels seus òrgans. A continuació, els científics han injectat cèl·lules humanes capaces de generar qualsevol tipus de teixit. El fruit és una espècie d'especimen de mico amb cèl·lules humanes que no ha arribat a nàixer, ja que els investigadors han interromput la gestació. L'experiment s'ha realitzat a la Xina per a superar les traves legals. A Espanya, aquest tipus d'assajos estan molt restringits i limitats a investigacions de malalties mortals.