Elx se suma a la iniciativa de les altres grans ciutats valencianes de regular el trànsit dels patinets elèctrics

Preveu multes que poden arribar a 500 euros per a qui no respecte l’ordenança municipal, que està en el tràmit de consulta pública

Un usuari circula en patinet elèctric per la calçada d'una gran capital.
Un usuari circula en patinet elèctric per la calçada d'una gran capital / À Punt

La normativa sobre mobilitat urbana per a patinets, bicicletes, monopatins i altres aparells s’obri pas a poc a poc al llarg de tota la Comunitat Valenciana. En línia amb el que ja han fet València, Alacant, Alcoi i Castelló de la Plana (on l’ordenança entrarà en vigor a novembre) i que també han anunciat altres grans municipis com Torrent, ara és Elx la que vol regular la mobilitat en patinet elèctric.

La nova ordenança de Mobilitat Sostenible l'han treta a consulta pública aquest divendres. La regidora de Mobilitat Sostenible, Esther Díez, ha assenyalat que l’ordenança estarà en el web de l’Ajuntament perquè ciutadans i organitzacions puguen fer les propostes que consideren necessàries, abans de sotmetre-la a votació. Afectarà vehicles com cicles, bicicletes de pedals amb pedaleig assistit, vehicles de mobilitat personal, patins, monopatins, patinets, patinets elèctrics i aparells similars impulsats per l'esforç humà sense cap mena d'assistència, detalla l'Ajuntament en un comunicat.

Les vies ciclistes

Segons la proposta, els patinets que fins ara sols podien usar els carrils bici, podran usar totes les vies ciclistes del municipi, incloent els carrils segregats, sendes i voreres bici, i hauran de circular per la calçada o per aquestes vies ciclistes. No podran circular per vies que utilitzen els vianants, (a diferència de les bicicletes), llevat que hi haja aglomeracions i es respecte un metre i mig de distància amb els vianants. Els usuaris particulars hauran de tindre quinze anys complits (la mateixa edat que per a un ciclomotor) i, encara que no serà obligatori portar ni assegurança ni registre, sí que ho serà l’ús del casc, com ha establit la Direcció General de Trànsit amb la nova llei de trànsit, en vigor des de març passat. 

Sancions entre 100 i 500 euros

La proposta de regulació inclou sancions per a qui no respecte la norma: les infraccions lleus se sancionaran amb multes que podran arribar a 100 euros; les greus, a 200 i les més greus, a 500 euros. A més, es podran incrementar un 30% en atenció a la gravetat dels fets, els antecedents o la reincidència de l’infractor. 

La parada següent, després dels vint dies de consulta pública, serà sotmetre el text a l’aprovació del ple de l’Ajuntament ilicità. Si és confirma, l’ordenança eixirà a exposició pública abans de l’aprovació definitiva. 

També et pot interessar

stats