Eliminar el dolor de l’endometriosi: el repte actual de la medicina

Un estudi en què participa l’Incliva treballa a aconseguir reproduir l’endometri humà en rosegadors, amb el qual desenvolupar fàrmacs

Un model d'úter amb símptomes d'endometriosi
Un model d'úter amb símptomes d'endometriosi / Shutterstock

El dolor intens i invalidant de l’endometriosi, una malaltia que afecta entre 700.000 i 1.500.000 dones en edat fèrtil a Espanya, pràcticament el 10% de la població del país, podria estar més prop de reduir-se, gràcies a una investigació en què participa l'Institut de Recerca Sanitària (Incliva). Es tracta del projecte europeu IMI-PAINCare, que impulsa nous analgèsics eficaços i colidera un grup de treball dirigit a trobar un tractament específic i efectiu contra el dolor intens que provoca l'endometriosi.

L'estudi està dirigit pel doctor Raúl Gómez Gallego, coordinador del grup de recerca de teràpies contra l'endometriosi i el càncer endometrial d’Incliva. El seu objectiu és desenvolupar un model d’animal rosegador que reflectisca l'endometriosi humana. Aquest s’utilitzarà per a l'assaig de compostos capaços d'alleujar el dolor associat a aquesta patologia.

L'endometriosi es genera quan l'endometri, teixit que recobreix l'interior de l'úter, en lloc d'expulsar-se durant el període menstrual, es filtra a la cavitat abdominal i es diposita allí, creixent i formant lesions sobre òrgans i teixits adjacents, la qual cosa genera una inflamació crònica que provoca intens dolor i infertilitat.

Les dones afectades experimenten períodes de dolor punxant i alta intensitat, que pot anar acompanyat de dolor pelvià crònic, també abans i després de la menstruació, així com dolor en les relacions sexuals, en anar al bany o de manera genèrica, en l'intestí o part baixa de l'abdomen.

El repte: trobar un model animal fiable

En l'actualitat, existeixen fàrmacs, com els antiestrogènics i analgèsics més potents, que són específics per a rebaixar la inflamació local en el teixit endometriòtic, mitigant d'aquesta manera el dolor, però no l'erradiquen. “El problema principal és que no tenim cap fàrmac que done una resposta actuant de manera local i totalment efectiva per a erradicar completament el dolor. No hi ha models animals que imiten la fisiologia de l'endometriosi humana i el dolor associat”, afirma Raúl Gómez. Segons indica, per a desenvolupar nous fàrmacs per al tractament de la malaltia és necessari assajar-los prèviament en un model animal, “però com els models animals no són fiables, els resultats tampoc ho són. Solucionar aquest problema és l'objectiu de la nostra recerca” assegura.

Fins ara, els fàrmacs que s'han provat eficaçment en els models animals clàssics d'endometriosi han fracassat quan han fet el salt a la clínica, pel fet que en els animals el dolor en absolut emula el que ocorre en les pacients.

En aquest sentit, "la novetat de l’Incliva és la generació artificial de teixit endometrial en ratolí, per a imitar l'endometri humà. Fins ara s'han generat dos nous models en rosegadors, que s’espera que contribuïsquen a accelerar la recerca, reduir la taxa d'abandó en el desenvolupament de fàrmacs i facilitar que arriben en més mesura al mercat", assenyala Gómez.

També et pot interessar

stats