Endometriosi: així és la malaltia que pateixen dos milions de dones a Espanya

S'estima que al voltant d'un 30% de les dones que la pateixen són asimptomàtiques, fet que dificulta el diagnòstic

Inma pateix endometriosi / À Punt NTC

Dos milions de dones a Espanya pateixen endometriosi. Una malaltia crònica que provoca forts dolors menstruals, acompanyats d'un sagnat abundant i que pot arribar a provocar infertilitat. S'estima que al voltant d'un 30% de les dones que la pateixen són asimptomàtiques, cosa que dificulta el diagnòstic.

Vint-i-quatre anys van tardar a diagnosticar-li a Inmaculada Zaragoza que patia endometriosi en grau quatre, el més greu. En els anys que va estar sense diagnòstic la malaltia va anar creixent i hui l'obliga a usar crosses per a caminar. La malaltia o els problemes que se'n deriven, l'han feta passar nou vegades pel quiròfan i li han canviat totalment la vida.

“No poder alçar-te del llit, a estar amb huit pastilles diferents cada dia que t’anul·len com a persona, en tractaments, en cirurgies…”, així li ha canviat la vida a Inmaculada la malaltia.

El fet que la seua simptomatologia s'associe al dolor propi de la menstruació i que un 30% de les dones que la pateixen siguen asimptomàtiques dificulta el diagnòstic.

"El teixit endometrial, que és el que normalment es descama amb les menstruacions, s’implanta fora del seu lloc natural”, explica el ginecòleg Manuel Mollà. “Els símptomes guia són el dolor i la infertilitat. El dolor és pelvià, que sol ser cròmic”, afegeix.

El pitjor és haver d'assumir el dolor per a enfrontar-se al dia a dia amb la incomprensió de bona part de la societat. A Lorena Giménez l'afecta en la faena: “hi ha dies que vas a treballar i en realitat no pots, et quedaries a casa gitada”.

De moment no hi ha cura més enllà de tractaments que ajuden a pal·liar la simptomatologia i a frenar-ne el desenvolupament. Per això és important que el diagnòstic siga precoç.

Des d'associacions com El Crit del Silenci volen donar visibilitat a aquesta malaltia silenciosa i silenciada que afecta dones de totes les edats i que va provocar unes 300 hospitalitzacions l'any passat.

També et pot interessar

stats