Diagnostiquen d'endometriosi un miler de valencianes cada any

Una guia editada per la Conselleria de Sanitat Universal vol facilitar el diagnòstic precoç d'aquesta malaltia, que pot posar en risc la fertilitat

Mujer con síntomas de endometriosis
Dona amb símptomes d'endometriosi / IVI
09 de maig 2021 - 13:47

Prop d'un miler de dones reben un diagnòstic d'endometriosi cada any a la Comunitat Valenciana, segons les dades de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública. Es tracta d'un trastorn inflamatori crònic que consisteix en la implantació i creixement de teixit endometrial fora de l'úter.

Així, en el període de 2016-2018 es va diagnosticar més de 3.200 dones amb endometriosi. Del total, s'han requerit més de 4.200 episodis d'hospitalització i unes 400 dones han estat tractades amb cirurgia major ambulatòria, segons fons de la Conselleria.

L'endometriosi és una malaltia que, per ser silenciosa, a vegades retarda el diagnòstic i pot posar en risc la fertilitat de la dona. Això és perquè unes vegades és asimptomàtica, entre 15-30 per cent, i altres s'associa a dolors menstruals. En qualsevol cas, pot tindre un impacte important en la qualitat de vida de les dones que la pateixen. Pot causar dolor, sagnat menstrual abundant i dificultar les relacions sexuals.

'Guia d'atenció a la dona amb endometriosi'

Amb la finalitat de facilitar un diagnòstic precoç de la malaltia, així com un millor tractament, la Conselleria de Sanitat ha editat la Guia d'atenció a la dona amb endometriosi, dirigida als professionals sanitaris.

Es calcula que l'endometriosi afecta el 10% de la població femenina en edat fèrtil i arriba al 30-50% en els grups de dones amb problemes de fertilitat o dolor pelvià. En qualsevol cas, la seua incidència real és complicada d'establir-la, ja que en edat fèrtil de la dona, la manifestació clínica habitual, que és el dolor pelvià crònic que apareix abans o durant la menstruació, es cataloga com a normal.

També et pot interessar

stats