Elecció "justa" i telemàtica en temps real: les reivindicacions dels MIR per a la tria de places

Milers d'aspirants protesten a Madrid contra el nou mecanisme del Ministeri de Sanitat per a adjudicar les 8.000 vacants disponibles, que per primera vegada serà no presencial

Diversos sanitaris participen amb pancartes en la protesta convocada a Madrid, aquest dimarts

Milers d'aspirants a metge intern resident (MIR) i formació sanitària especialitzada (FSE) s'han concentrat aquest dimarts davant de la seu del Ministeri de Sanitat, a Madrid, per a reclamar que l'elecció telemàtica de les places, que comença aquest dimecres fins al 16 de juny, siga "justa" i en temps real. 

Cada any hi ha disponibles 8.000 vacants que s'adjudiquen segons puntuació en un procés que dura unes setmanes. Enguany, però, el sistema per a triar es modifica, condicionat per la pandèmia. Deixa de ser presencial i acurta els terminis: es farà en 24 hores quan habitualment s'allargava diverses setmanes. El canvi ha despertat les crítiques col·lectiu que opta a aquests llocs de formació d'especialitats en hospitals, entre els quals hi ha professionals en medicina, farmàcia o psicologia que es senten perjudicats pel nou procediment.  

La protesta, liderada per la Confederació Estatal de Sindicats Mèdics (CESM) i l'organització FSEunida, ha rebut el suport dels sindicats mèdics professionals de totes les comunitats autònomes, que han desplaçat autobusos fins la capital d'Espanya. El passeig del Prado s'ha omplit d'aspirants a la formació sanitària especialitzada que han demanat la dimissió de la ministra de Sanitat, Carolina Darias.  

Per què genera rebuig la fórmula? 

El passat 19 de maig, el Ministeri de Sanitat va publicar en el Butlletí Oficial de l'Estat una ordre que, entre altres coses, preveu l'elecció i adjudicació de places de formació sanitària especialitzada de manera telemàtica i no presencial com en anys anteriors. L'opció, que probablement es mantindrà en el futur una vegada s'acabe la pandèmia, obliga les persones aspirants a lliurar un llistat tancat de preferències, tant d'especialitat com de destinació, perquè el sistema informàtic els assigne una plaça quan els arribe el torn. 

Aquest escenari, segons les associacions en defensa dels MIR, genera un desavantatge, ja que abans del coronavirus la tria es feia en directe i en temps real a la seu de Sanitat. Cada aspirant podia veure quines places hi havia disponibles en el moment de la gran decisió: "Anàvem amb una llista del que volíem per ordre de preferència, i segons el que triava la gent, tatxàvem", explica Genma, aspirant valenciana a una plaça MIR. La nova fórmula telemàtica, en canvi, no permet veure què és el que s'ha triat abans, fet que augmenta la incertesa perquè s'enfronten a una elecció "a cegues", denuncia el col·lectiu. 

Un altre punt controvertit del procediment, que molts qualifiquen de "sense trellat", és que obliga a presentar llistes d'opcions interminables per a no quedar-se sense plaça, tot i que no els interesse l'especialitat. Ho ha viscut de primera mà Roser, altra jove valenciana que opta a una de les vacants: "Tinc el número 4.128, per tant he de fer una llista amb 4.128 opcions", relata, atònita. Una situació que, previsiblement, farà créixer la xifra renuncies de persones descontentes amb l'assignació. Unes places que quedaran vacants i no podran ser ocupades per ningú perquè, en el sistema d'enguany, no es preveu eixa opció. 

La principal demanda dels col·lectius d'aspirants a MIR és que l'acte d'elecció siga presencial. Un punt en què no sembla que el Ministeri de Darias estiga disposat a cedir. Per això, reclamen que el sistema d'elecció siga "en temps real i amb garanties" i no a través d'una llista tancada d'especialitats. El CESM ha assegurat que recorreran a la via judidcial per a paralitzar el procés si el govern espanyol no escolta les seues protestes i reacciona. 

També et pot interessar

stats