Educació retarda al 12 de setembre l'inici del curs escolar

S'endarrereix quatre dies per petició dels sindicats, que havien demanat més temps per a planificar les classes i adaptar-les als canvis de la LOMLOE

Educació retarda al 12 de setembre l'inici del curs escolar

El nou curs escolar 2022-2023 començarà el 12 de setembre i acabarà el 21 de juny per a l’alumnat d’educació infantil, primària, ESO, batxillerat i formació professional. El nou calendari, que publica aquest dijous el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana, suposa retardar quatre dies el començament de les classes respecte de la proposta inicial que la conselleria d'Educació va traslladar a les acaballes de maig. Així, en lloc d'arrancar un dijous [el 8 de setembre], l'inici es trasllada al dilluns dia 12.

La modificació del calendari té impacte en la conciliació, ja que sovint les famílies s'organitzen en funció de la proposta d'Educació. Ara el canvi obliga a buscar cobertura per als xiquets i xiquetes més menuts dos dies més al setembre.

L'inici de curs s'endarrereix quatre dies per petició dels sindicats que havien demanat més temps per a planificar el curs que ve i adaptar-lo als canvis de la LOMLOE, coneguda com la Llei Celaá. És la primera vegada que educació secundària i batxillerat acabaran al mateix temps que les classes d'infantil i primària. També finalitzaran un dia abans del que havia proposat la conselleria, que era el 22 de juny.

Les ampes demanen començar el 8 de setembre

La Confederació de Pares i Mares Gonzalo Anaya ha demanat a la Conselleria d'Educació començar el curs en la data recomanada inicialment, el 8 de setembre, perquè, segons expliquen, va ser la que es va sotmetre a consulta en les taules de negociació i va defendre el director general de Centres Docents, Joaquín Carrión. "De colp i volta ens trobem amb això, sense cap classe de notificació. És una falta de respecte tremenda per als espais de representació de les famílies en el sistema educatiu", ha explicat a À Punt el president de la confederació Rubén Pacheco.

La Gonzalo Anaya ja ha demanat a la conselleria una explicació formal i que "esmene l'error a través d'una correcció i es mantinga la data de començament de curs el 8 de setembre, tal com s'ha acordat amb els representants de les famílies". Pacheco, que no confia que s'acabe revertint la data, anticipa conseqüències: "Si després d'arribar a un consens es modifica, ens haurem de plantejar si la participació de les famílies té algun valor en els espais de representació pública amb Educació (...) si aquest és el valor que li donen, tal volta és que no hem d'estar ahí".

Formació d'adults i idiomes

La comunicació d'Educació també estipula el 14 de setembre com a data d'inici de les activitats escolars de l'alumnat que curse programes formatius de qualificació bàsica i la formació professional de grau bàsic de segona oportunitat, que finalitzaran el 21 de juny del 2023.  

La formació de persones adultes, començaran el 19 de setembre del 2022 i finalitzarà el 16 de juny del 2023. En ensenyaments artístics de música i dansa, elementals i professionals, ensenyaments professionals d'arts plàstiques i disseny i ensenyaments esportius de règim especial, començaran el 21 de setembre del 2022 i finalitzaran el 16 de juny del 2023. 

Finalment, en ensenyaments d'idiomes, començaran el 26 de setembre de 2022 i acabaran el 21 de juny del 2023.

Vacances i dies no lectius

El calendari escola marca dos períodes de vacances. Les de Nadal seran del 23 de desembre del 2022 al 6 de gener del 2023, tots dos inclosos. I les de Pasqua del 6 al 17 d'abril del 2023, també tots dos inclosos.

Així mateix, es contemplen cinc dies no lectius: 12 d'octubre, Festa Nacional d'Espanya; 1 de novembre, Tots Sants; 6 de desembre, Dia de la Constitució; 8 de desembre, la Immaculada Concepció; 1 de maig, Dia Internacional dels Treballadors; més un màxim de tres més a proposta dels ajuntaments. 

Una vegada publicat en el DOGV el calendari escolar del curs 2022-2023, els consells escolars municipals (CEM), que són el màxim òrgan de participació de la comunitat educativa d'un municipi, o els ajuntaments -en el cas dels pobles xicotets que no disposen de CEM- acabaran de definir el calendari amb els festius i els dies no lectius locals en cada poble o ciutat.

També et pot interessar

stats