Educació desbloqueja 251 milions per a 62 actuacions en centres educatius que estaven pendents

La conselleria accepta les al·legacions de 42 ajuntaments en què delegaven les competències per a impulsar els treballs contemplats en el Pla Edificant

Conselleria d'Educació, en arxiu
Conselleria d'Educació, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

La Conselleria d’Educació ha desbloquejat més de 250 milions d’euros per a impulsar 62 actuacions en centres educatius, contemplades en el Pla Edificant, i que estaven paralitzades o arrossegaven més d’un any de retard en la licitació o el projecte. Este nou pas perquè avancen els projectes ha sigut possible després que Educació acceptara les al·legacions presentades per 42 ajuntaments per a la delegació de competències de 62 actuacions en centres educatius inclosos en este pla de construcció i rehabilitació de centres educatius.

El director general d'Infraestructures Educatives, José María Larena, ha destacat que la Conselleria en cap moment es va plantejar paralitzar totes eixes delegacions de competències. “La petició d'informació era fonamental per a saber si els municipis continuaven interessats a dur a terme les obres d'eixos centres, ja que estàvem en una situació en la qual o bé no s'havia actualitzat l'estat de les obres o no s'havia aportat nova documentació. El nostre objectiu és avançar i executar sense tindre una quantitat tan gran de diners bloquejada”, expressava.

D'esta manera, Educació actualment disposa de les dades reals de l'estat de les delegacions de competències per a poder planificar millor les actuacions.

Des de la conselleria es va reclamar a l'abril 46 municipis de la Comunitat Valenciana que actualitzaren les dades en la plataforma Edificant de 66 obres que, o bé estaven paralitzades o bé portaven més d'un any de demora en la licitació o el projecte, com aclarixen des del departament.

“Des del Consell volíem conéixer els motius del retard, ja que suposava tindre bloquejats 251,2 milions d'euros”, apunta el director general d'Infraestructures Educatives. En esta línia, afegia que “l’administració ha de vetlar per un ús eficient dels recursos públics i era important que els ajuntaments entengueren també la importància de comunicar les actuacions que s’estan realitzant i l’estat d’estes”.

El Decret llei 5/2017, de 20 d'octubre, establix que pot revocar-se la delegació de competències quan, després del termini d’un any a comptar des del dia de la firma de la resolució o conveni de l'acord, l'entitat local no haja realitzat cap licitació, adjudicació o ordre d'execució per a la realització de les competències delegades.

Ara, després de rebre les al·legacions dels diferents ajuntaments, la conselleria ha estudiat cas per cas. “Hem contactat amb alguns ajuntaments que no havien actualitzat les dades o que els faltava algun document amb l'objectiu de facilitar-los el procediment i que tots els projectes seguiren el procés i avancen sense demores per a millorar els col·legis i instituts de la Comunitat Valenciana”, indica José María Larena.

Quatre pobles renuncien

Així, segons assenyalen des de la conselleria, hi ha quatre actuacions que no tiraran avant perquè ja tenien una revocació ferma o amb renúncia acceptada per l'ajuntament. Es tracta d'actuacions a Albocàsser, Guardamar del Segura, Villena i Manises.

També et pot interessar

stats