Dret a vot de les persones estrangeres per a les municipals: com sol·licitar-ho?

El termini per a donar-se d’alta en el cens electoral acaba aquest dilluns per a les persones extracomunitàries i el 30 de gener per a les de la UE

El País Valencià lidera el nombre de persones estrangeres amb dret a vot en les eleccions municipals
El País Valencià lidera el nombre de persones estrangeres amb dret a vot en les eleccions municipals / À Punt NTC

Els municipis valencians acullen més de 750.000 persones estrangeres, moltes de les quals podran votar en les eleccions municipals del 28 de maig. Segons l'INE, el País Valencià lidera el nombre de persones estrangeres amb dret a vot en les eleccions municipals.

Per a exercir el dret a vot cal, però, tindre la nacionalitat d’algun país de la UE o d’un país amb què l’Estat ha signat acord de reciprocitat, i les persones interessades hauran de donar-se d’alta en el cens electoral: un tràmit simple, però necessari. A més, cal tindre cinc anys de residència legal i ininterrompuda, o tres anys, per a les persones de nacionalitat noruega o britànica.

Ho podran sol·licitar, fins al 30 de gener, les persones que tinguen nacionalitat comunitària. En canvi, per a les extracomunitàries de països amb què l’Estat espanyol ha signat tractats de reciprocitat, el termini s’acaba aquest dilluns, 16 de gener.

De Colòmbia, l’Equador, Noruega, el Paraguai i el Perú, són, conjuntament amb el Regne Unit des del Brexit, les nacionalitats extracomunitàries més importants al País Valencià que poden acollir-se a aquests tractats i sol·licitar el vol en les pròximes 24 hores.

També hauran d’afanyar-s'hi les persones nacionals de Bolívia, Cap Verd, Xile, Corea del Sud, Islàndia, Nova Zelanda i Trinitat i Tobago inscrites en el padró que vulguen exercir el dret a vot.

La inscripció es pot fer telemàticament al lloc web de l'INE o, de manera física, a l'Ajuntament on resideixen.

També et pot interessar

stats