Dones en la menopausa, el perfil principal de les persones que pateixen migranyes

En el Dia Internacional d’Acció contra la Migranya es vol posar en relleu aquest trastorn que pot arribar a ser incapacitant i que afecta principalment les dones que experimenten canvis hormonals

El 12 de setembre és el Dia Internacional d'Acció contra la Migranya / À Punt NTC

Aquest diumenge se celebra el Dia Internacional d'Acció contra la Migranya, una patologia que afecta mig milió de persones a la Comunitat Valenciana i més 5 milions a tot Espanya, segons l'Associació Espanyola de Migranya i Cefalea (Aemice).

La migranya és un tipus de mal de cap que pot estar acompanyat per nàusees, vòmits o sensibilitat a la llum i el so, i que moltes persones senten com si foren colps en un costat del cap.

Les dones són el perfil principal dels pacients de migranyes, especialment aquelles que estan passant per períodes de canvis hormonals, com és la menopausa. Els primers episodis solen aparéixer entre els 10 i els 45 anys i en moltes ocasions solen tindre origen hereditari.

És possible confondre les migranyes amb les cefalees o fins i tot amb tumors cerebrals, no obstant això, les cefalees engloben qualsevol classe de mal de cap. Així, les més freqüents són les de tipus "tensional", és a dir, les que es localitzen al voltant dels temples, no pulsatius i d'intensitat lleu, en contraposició a la migranya que és pulsativa, la intensitat és moderada-severa i impedeix al pacient fer activitats habituals.

Pel que fa als tumors cerebrals, aquests solen estar acompanyats per nàusees, vòmits, alteració del comportament, convulsions, problemes de visió o audició, problemes conductuals, cognitius o de motricitat, i una forta pressió al cap, que sol ser més intensa al matí, en despertar, que a la nit. Els tumors cerebrals rares vegades afecten la meitat del cap, com pot passar amb les migranyes.

Al principi de 2020, hospitals valencians com el Clínic de València o el General d'Alacant començaren a utilitzar nous tractaments dirigits a bloquejar una molècula que desencadena el dolor de les migranyes. Els medicaments s'administren en les consultes dels hospitals via injecció subcutània i estan destinats a pacients amb migranyes resistents a qualsevol tractament.

Un segell europeu per a empreses que donen suport a empleats amb migranya

L'Aliança Europea de la Migranya i Cefalea (EMHA) ha llançat el primer segell europeu que reconeix a les empreses que fan costat als empleats amb migranya.

El Segell de Lloc de Treball Compromés amb la Migranya (Migraine Friendly Workplace Stamp) és una iniciativa pionera en tot el món i està dissenyada per a reduir l'impacte de la patologia en el lloc de treball, i reconeix les empreses que duen a terme la formació de l'EMHA, així com canvis en el lloc de treball per a afavorir la salut del personal.

També et pot interessar

stats