Un jutge dona la incapacitat permanent absoluta a una mare per migranyes

La jove, de 26 anys, té intenses cefalàlgies diàries després de patir convulsions durant l'embaràs.

Un jutge dona la incapacitat permanent absoluta a una mare per migranyes
Un jutge dona la incapacitat permanent absoluta a una mare per migranyes

Un jutjat social de Barcelona ha revocat la decisió de l'Institut Nacional de la Seguretat Social (INSS) i ha concedit la incapacitat permanent absoluta per a tota mena de treballs a una mare de 26 anys per les intenses migranyes que pateix diàriament, després de patir convulsions durant l'embaràs.

En la seua sentència, el jutjat social número 2 de Barcelona dona la raó a la jove i condemna la Seguretat Social a abonar a la demandant una pensió vitalícia equivalent al 100% de la seua base reguladora com a treballadora, de 1.186 euros, amb catorze pagues a l'any, amb efectes des de novembre de 2019.

La jove, representada pels serveis jurídics de Tribunal Mèdic, va recórrer la negativa inicial de la Seguretat Social de concedir-li la incapacitat permanent absoluta, després de la qual cosa el jutjat li ha donat la raó, en concloure que les migranyes que pateix són freqüents i li impedeixen treballar, no sols com a dependenta en una ortopèdia (com fins ara), sinó en qualsevol altra professió.

La demandant va al·legar que patia migranyes diàries, juntament amb vòmits i marejos, falta de concentració i de memòria, després de patir una hemorràgia intracranial per convulsions durant l'embaràs, un fenomen denominat eclàmpsia.

A més, l'informe del metge de família va certificar que les seqüeles la limiten en les activitats de la vida diària, requerint ajuda de tercers per a fer-se càrrec de la seua filla. Per aquest motiu, ha sigut derivada a la Clínica del Dolor, a causa de la cronicitat de la seua malaltia, que no millora amb els tractaments, malgrat que han transcorregut més de dos anys des de l'aparició de l'hemorràgia.

Segons la sentència, la migranya ha pogut fer-se crònica per l'ansietat i l'estrés laboral de la pacient causats per la seua ràpida incorporació al treball en el període de convalescència de la lesió cerebral. El jutge reconeix que els documents facultatius aportats per la demandant es basen en les seues pròpies manifestacions com a pacient i remarca que l'existència de cefalàlgies, la seua duració i els seus efectes no es poden corroborar amb proves objectives.

Malgrat això, conclou que l'existència d'un incident sí constatat, com l'hematoma cerebral derivat de l'eclàmpsia, provoca aquesta classe de seqüeles i que, a més, l'aplicació de diferents tractaments amb derivació a clínica del dolor i l'aparició d'un trastorn psiquiàtric secundari a la patologia permet atribuir "veracitat" a les manifestacions de la jove.

També et pot interessar

stats