Donants i supervivents celebren el Dia Mundial de Donació de Medul·la Òssia

Els voluntaris han de tindre entre 18 i 60 anys i poden aportar la seua medul·la més d’una volta en la vida

Donants i supervivents celebren el dia mundial de donació de medul·la òssia / À Punt NTC

Cada tercer dissabte de setembre se celebra el Dia Mundial del Donant de Medul·la Òssia i Sang de Cordó Umbilical, una data assenyalada per aquelles persones que han pogut rebre la donació i també per aquelles que han ajudat amb el gest generós de salvar una vida.

És el cas de Pablo, que ha contat a À Punt com va descobrir en una analítica que el seu cansament generalitzat era a causa d'una leucèmia. Va passar la Covid-19 a l'hospital esperant un donant de medul·la òssia, fins que li van comunicar que n'havien trobat un totalment compatible, un jove altruista de Portugal que li va salvar la vida.

Segons la Fundació Josep Carreras contra la leucèmia, que treballa amb el registre oficial de donants de medul·la òssia, cada any a unes 5.000 persones els diagnostiquen leucèmia a Espanya, però malauradament tres de cada quatre no tenen compatibilitat amb membres de la seua família. Per això treballen amb la campanya "Un match x una vida", amb la qual volen conscienciar i atraure nous donants que puguen ser compatibles.

Actualment hi ha 39.769 persones inscrites com a donants de medul·la òssia a la Comunitat Valenciana, un 6% més que abans de la pandèmia. Del total de nous donants valencians registrats en la Fundació Josep Carreras durant 2020, el 34% són homes i el 66%, dones. Durant 2021, s'han comptabilitzat 800 nous donants, una xifra que s'espera que augmente a mesura que millore la situació de la pandèmia de coronavirus.

Què és la medul·la òssia?

Moltes vegades es confon amb la medul·la espinal. No obstant això, les seues funcions són totalment diferents. Mentre que la medul·la espinal està a la columna vertebral i transmet impulsos nerviosos des del cervell cap a tot el cos i viceversa, la medul·la òssia pot extraure's d'un os de donant viu, generalment del maluc, i transmetre’s al sistema circulatori del malalt, si existeix compatibilitat.

Quins requisits he de complir per a ser donant?

  • Tindre entre 18 i 60 anys. Des de l’any 2018, el registre de la Fundació Josep Carreras només admet com a nous donants persones entre 18 i 40 anys, amb l'objectiu de rejovenir el registre de donants però, una vegada inscrits, estan disponibles en la base de dades fins als 60 anys.
  • En el centre més pròxim a la persona donant, es fa una anàlisi de sang i s'emplena el document de consentiment informat. 
  • Es pot donar més d’una vegada en la vida ja que, transcorregudes unes setmanes des de la donació, la funció medul·lar es recupera.

Com s’extrau la medul·la?

El procés més habitual és obtindre cèl·lules mare a través de la sang perifèrica, després d’administrar quatre o cinc injeccions d'uns agents anomenats "factors de creixement" que fan passar les cèl·lules mare de la medul·la al torrent sanguini. 

En un 20% dels casos, per a pacients amb malalties molt particulars, s’extrau directament de la part posterior de la pelvis mitjançant unes puncions, fet que requereix anestèsia general o epidural i ingrés hospitalari de 24 hores.

Què és la sang de cordó umbilical i per a què serveix?

Fa anys que es va descobrir que la sang de cordó umbilical conté les anomenades cèl·lules mare sanguínies, especialitzades en la renovació de totes les cèl·lules. Hui en dia es combina aquesta donació juntament amb els dos mètodes anteriors, de sang perifèrica i de medul·la. 

Sanitat Universal assegura que a la Comunitat Valenciana es disposa de 5.000 unitats de cordó umbilical. Enguany s'han enviat quatre d’aquestes unitats a altres autonomies per a poder atendre malalts que han necessitat aquest tipus de trasplantament.

També et pot interessar

stats