Dona, entre 25 i 45 anys i que viu a ciutats grans: el perfil majoritari del voluntariat

Creix la quantitat de gent implicada, de manera altruista, en causes socials. El 8,2% de la població espanyola hi està implicada

Les dones, d'entre 25 i 45 anys, són les que majoritàriament fan tasques de voluntariat a Espanya
Les dones, entre 25 i 45 anys, són les que majoritàriament fan tasques de voluntariat a Espanya / À Punt NTC

Dona, entre 25 i 45 anys, amb nivell d’estudis alt, que viu a ciutats grans i no té persones dependents a càrrec seu. És el perfil majoritari del 8,2% de la població espanyola que fa alguna tasca de voluntariat, segons la Plataforma del Voluntariat d'Espanya. Aquest dilluns és el dia de totes eixes persones, dels 3,3 milions de persones que són voluntàries a Espanya.

Això de fer alguna cosa pels altres sense cap contraprestació econòmica, ni de qualsevol altre tipus, està cada vegada més arrelat entre la població espanyola. En l’últim any ha augmentat en quasi dos punts la xifra de voluntaris al conjunt de l’estat, d’acord amb les estadístiques de la Plataforma del Voluntariat d'Espanya.

El perfil majoritari de les persones implicades en tasques de voluntariat és el d'una dona, entre 25 i 45 anys, amb un nivell d'estudis alt, que resideix en una població de grandària mitjana o gran, treballa i viu en una llar amb dos membres, que no té menors o persones dependents a càrrec seu i que, a més de fer aquesta activitat, col·labora amb alguna ONG, com apunten des de la plataforma estatal.

La Plataforma del Voluntariat d'Espanya ha destacat que en els últims anys s’ha incrementat especialment la xifra de persones joves implicades en el voluntariat. De fet, al conjunt de l’Estat, el repunt més gran del nombre de voluntaris es dona en la població menor de 25 anys.

A Espanya hi ha vora un milió de persones joves que són voluntàries, encara que el voluntariat creix en totes les franges d'edat.

L'oci i l'educació, els àmbits preferits per la joventut

Els entorns preferits per la joventut per a exercir la tasca solidària són el voluntariat d'oci i temps lliure, seguit del social i de l'educatiu, i generalment van començar per influència del seu entorn més pròxim (família o amistats) més que per la informació que els va arribar a través de l'entorn digital.

El repunt del voluntariat també es fa evident entre les persones majors de 65 anys. Aquesta franja d'edat ha recuperat els nivells anteriors a la pandèmia i registra un ascens de més de dos punts respecte a 2021 (del 4,1 al 6,6% del total). 

D'altra banda, des de la Plataforma del Voluntariat apunten que es consolida la feminització d'aquesta activitat, en passar d'un 54% de dones en 2021 a un 56% enguany.

També et pot interessar

stats