El Dia Mundial del Parkinson posa el focus en les altres cares de la malaltia

La variabilitat de símptomes que presenta exigeix un enfocament multidisciplinari per a evitar retards en els diagnòstics que poden oscil·lar entre cinc i deu anys

El 40% dels afectats de Parkinson pateix tremolors
El 40% dels afectats de Parkinson pateix tremolors / Shutterstock

El Dia Mundial del Parkinson, que se celebra aquest dilluns, posa enguany el focus en les altres cares de la malaltia, una patologia comunament associada als tremolors que, tot i això, només els pateixen el 40% dels afectats mentre que un altre 40% presenta com a primer símptoma la depressió.

Segons la Societat Espanyola de Neurologia (SEN), la variabilitat de símptomes que presenta aquesta malaltia neurodegenerativa exigeix un enfocament multidisciplinari.

L'objectiu és evitar retards en els diagnòstics perquè, quan el pacient no presenta les alteracions motores típiques, les demores poden oscil·lar entre els cinc i els deu anys.

La imatge errònia de la malaltia

La Federació Espanyola de Parkinson ha posat en marxa la campanya #LaOtraCaraDelParkinson, que estarà en xarxes fins a finals d'abril amb l'objectiu de sensibilitzar sobre la imatge errònia de la malaltia, combatre els estigmes i els prejudicis socials i estereotips que l'envolten.

En aquesta campanya insisteix que el Parkinson no és una malaltia exclusivament associada a l'envelliment, ja que una de cada cinc persones té menys de 50 anys en el moment del diagnòstic.

Falta d'un cens real

I un altre assumpte que vol visibilitzar la Federació Espanyola de Parkinson és la falta d'un cens real.

Les estimacions epidemiològiques xifren el nombre d'afectats en 160.000, però aquest col·lectiu està convençut que n'hi ha molts més i, per això, demana a l'administració central i a les autonòmiques que posen aquest tema en l'agenda política i impulsen un registre que faça llum sobre la xifra real de malalts.

També et pot interessar

stats