Dia de l'Orgull Boig per a demanar la fi de la violència psiquiàtrica

Col·lectius de persones usuàries de serveis de salut mental i psiquiatria organitzen diversos actes aquest cap de setmana per a visibilitzar l'estigma i la vulneració dels seus drets i lluitar-hi

Concentració a la plaça de l'Ajuntament de València pel Dia de l'Orgull Boig
Concentració a la plaça de l'Ajuntament de València pel Dia de l'Orgull Boig / Fran Martínez

El Dia de l'Orgull Boig se celebra cada any de forma estatal per a visibilitzar les persones que conviuen amb problemàtiques de salut mental i reclamar el compliment dels seus drets per tal de posar fi a la violència psiquiàtrica.

Per això, els col·lectius GAM València, Imaginave i Activistes en Acció han organitzat aquest cap de setmana diversos actes. Aquest diumenge a les 12:00 en l'Ajuntament de València s'ha fet una concentració, on els col·lectius desplegaran la pancarta i llegiran el manifest. Com a reivindicacions principals es demanen mesures polítiques amb noves perspectives en salut mental, sobretot ara arran les conseqüències que està deixant la pandèmia, i la desaparició de pràctiques que atempten contra els drets físics i psicològics del col·lectiu, com són els ingressos involuntaris, la sobremedicació o les contencions mecàniques. Unes mesures habituals que, "encara que parega mentida, es realitzen contínuament en centres de salut mental", tal com explica Lola Escalona, membre de la plataforma Orgull Boig de València.

Dissabte La Casa de Patraix ha acollit una jornada sociocultural, on s'han dut a terme debats sobre salut mental, un taller de poesia i l'actuació de la banda Recycle.

Així mateix, es reclama també el dret de l'accés al treball i a l'habitatge i es denuncia la doble discriminació que pateixen les dones, les persones transgènere i les persones migrants amb problemes de salut mental.

També et pot interessar