El Dia Internacional de les Normes fem un repàs a algunes de les més absurdes
La jornada està referida als estàndards de qualitat per a aconseguir arribar als Objectius de Desenvolupament Sostenible, però algunes normes són regles anacròniques i difícils d'entendre
El 14 d’octubre se celebra el Dia Internacional de les Normes, una jornada que enguany està dedicada a tot el treball que organitzacions com la Comissió Electrotècnica Internacional (CEI), l'Organització Internacional de Normalització (ISO) i la Unió Internacional de Telecomunicacions (ITU) impulsen des de fa anys per a augmentar la comprensió de com les normes internacionals contribueixen al compliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).
El treball té com a objectiu que per al 2030 les normes internacionals siguen reconegudes com a part integral de l'èxit dels ODS de Nacions Unides.
Es tracta d’una jornada que ret homenatge a desenes de milers d'experts de tot el món que col·laboren en l'elaboració d'estàndards que difonen el coneixement i la innovació. Però si les normes han permés difondre coneixement i innovació i apropar-nos a la quarta revolució industrial –la de l’automatització i l’intercanvi de dades– també ho han fet aquelles heretades del passat que perduren en el temps i mantenen vigència.
Normes que perduren en el temps
Parlem d’algunes normes que segons per a qui poden semblar absurdes i sense sentit. Les trobem arreu del món, però ningú no mostra gens d'interés per canviar-les.
Així per exemple, tirar la cadena del bany, un gest tan quotidià i que està vinculat a les necessitats personals de les persones, a Suècia està prohibit a partir de les 10 de la nit. Al Parlament Britànic trobem que no es pot entrar a la cambra amb armadura, ni morir-se entre lords i comuns.
A Califòrnia, no es permet ni besar ni llepar granotes. A Baltimore, les pitonisses són il·legals. A França batejar un porc amb el nom de Napoleó implica multa.
Algunes normes provoquen somriures sols d’escoltar-les. Es el cas d’aquesta a Estònia, que diu que mentre es juga els escacs no es pot practicar sexe. A Toronto està prohibit pujar als arbres. I a Israel no està permés furgar-se el nas.