Deu milions de persones parlen la nostra llengua a la Unió Europea

El Dia Europeu de les Llengües promou la diversitat lingüística als països del continent

Deu milions de persones parlen valencià a la Unió Europea / À Punt NTC

Aquest diumenge se celebra el Dia Europeu de les Llengües, una cita assenyalada per a promoure la diversitat lingüística, la interculturalitat i el patrimoni europeus.

Tot i que l'anglés, el francés i l'alemany són les llengües que més s'empren en l'àmbit institucional comunitari, els textos oficials o les sessions del Parlament Europeu es tradueixen també a les altres 21 llengües oficials de la Unió Europea. Així mateix, les persones que parlen altres llengües com l'eslové, el finés o el búlgar tenen dret a comunicar-se amb els organismes europeus en el seu idioma.

Pel que fa a la nostra llengua, la parlen deu milions de persones a la Unió Europea, repartides en tres estats membres: Espanya, França i Itàlia, a més d'Andorra, però no és una llengua oficial europea.

Manuel Carceller, delegat de la Plataforma per la Llengua al País Valencià, ha explicat en À Punt que demanen a la Unió Europea el reconeixement legal del valencià com a llengua oficial, com ja passa amb el maltés a Malta, o amb el gaèlic a Irlanda, aquest últim parlat per unes 20.000 persones.

Vicenta Tasa, codirectora de la Càtedra de Drets Lingüístics de la Universitat de València i membre de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua ha afirmat que "la conseqüència principal d'aquesta omissió és que els drets lingüístics dels parlants en valencià estan marginats i disminuïts davant de les institucions europees".

També et pot interessar

stats