Deu entorns naturals on gaudir de la tardor

La Font Roja d'Alcoi, el Bosquet de Moixent i la serra d'Espadà, amb les sureres, són llocs ideals per a connectar amb els colors de la natura en aquesta època de l'any

La Font Roja d'Alcoi
La Font Roja d'Alcoi / Alcoi Turisme

Ja comença a notar-se. Les temperatures baixen i cada dia es fa fosc més prompte. Per fi estem a la tardor i tots els elements de la natura canvien en aquesta estació. Encara que a la Comunitat Valenciana costa que el verd dels arbres deixe pas als daurats, els rojos i els marrons, les serres i els boscos tenen un encant especial en aquesta època de l'any. Si vols gaudir de la bellesa de la flora i la fauna valenciana entre els diversos colors del fullatge, et proposem deu llocs, de nord a sud del territori, on poder fer-ho.

1. Penyagolosa

Parc Natural del Penyagolosa
Parc Natural del Penyagolosa

Penyagolosa és una de les muntanyes més identitàries de la Comunitat Valenciana. El parc natural abasta tres municipis: Vistabella del Maestrat, Xodos (Alcalatén) i Vilafermosa (Alt Millars), amb una superfície de 1.094,45 hectàrees. La varietat de pins, de roures i de moltes altres espècies que es poden trobar en aquest ampli espai tinten els arbres de diversos tons de verd, una postal digna de visitar.

La cirereta del pastís d'aquest parc natural la posa el santuari de Sant Joan de Penyagolosa, una construcció medieval, destí de molts pelegrinatges de la zona.

2. La Tinença de Benifassà

Si hi ha un factor que destaca del parc natural de la Tinença de Benifassà és la varietat d'ambients de què s'hi pot gaudir: des de zones més rocoses fins a boscos, bruguerars o hàbitats d'aigua dolça. Visitar-lo és descobrir molts llocs diferents, però l'atmosfera de tardor es troba present en tots en aquesta època de l'any. En aquestes diverses àrees també destaca la fauna, ja que hi conviuen cabres munteses, senglars i cabirols, animals que es poden albirar des de les nombroses rutes que travessen el parc.

3. La serra d'Espadà

Serra d'Espadà
Serra d'Espadà / Lucia Verno

A la serra d'Espadà, situada entres les comarques de l'Alt Millars, l'Alt Palància i la Plana Baixa, les sureres són les protagonistes. Aquests arbres, que poden arribar a viure 400 anys, comparteixen espai amb altres espècies com els roures, els teixos, el grévol, els castanyers, els aurons i els avellaners. Tots junts confereixen al paratge uns colors tardorencs que no es poden deixar de veure.

4. El savinar de Las Blancas

El savinar de Les Blanques, a la Pobla de Sant Miquel (Racó d'Ademús)
El savinar de Les Blanques, a la Pobla de Sant Miquel (Racó d'Ademús) / Universitat de València

Al Racó d'Ademús s'amaga un tresor: el savinar de Las Blancas. Aquest espai del parc natural de la Pobla de Sant Miquel conté savines centenàries, el color blanquinós de les quals es contraposa al verd fosc de les fulles. És recomanable anar a veure-les durant la tardor, època en la qual els madura el fruit. Això sí, és tòxic i no es pot consumir.

5. El Bosquet de Moixent

Rodejant l'embassamant que van construir a Moixent (Costera) el 1776 per a subministrar aigua als horts de la zona, hi ha el Bosquet, un paratge natural que brilla amb els colors de la tardor. Pels voltants es pot gaudir d'una ruta senderista o d'un pícnic en la natura, però també es poden trobar pintures rupestres a la cova de Pates, jaciments de l'edat del bronze i ceràmica medieval. Durant l'excursió val la pena visitar la nevera i la Casa de la Bassa, també situades al Bosquet.

6. Les Rodanes de Vilamarxant

Les Rodanes de Vilamarxant
Les Rodanes de Vilamarxant / Comunitat Valenciana

Les Rodanes de Vilamarxant (Camp de Túria) es caracteritzen pel pinastre abundant al paratge, que difícilment es pot trobar en altres de la Comunitat Valenciana. Amb quinze espècies de mamífers, més cinquanta d'aus i 200 de plantes, és un espai natural fascinant per a descobrir la fauna i la flora de la zona. Per tal de facilitar el passeig s'ha habilitat una senda adaptada a persones amb mobilitat reduïda. A més, hi ha una àrea recreativa i un alberg municipal.

7. La Cabrentà d’Estubeny

El microclima especialment humit de la Cabrentà d'Estubeny (Costera) ha propiciat el creixement d'arbres com lledoners i llorers, a més d'hedres de gran volum, que fan que aquest paratge tinga un aspecte molt semblant al d'una selva. Fins i tot s'hi poden trobar estalactites a l'exterior, sense haver d'endinsar-se en cap cova. En aquest laberint vegetal, especialment acolorit a la tardor, el visitant es trobarà en un ambient únic amenitzat pel so de les aigües del riu de Sellent.

8. La Font Roja d'Alcoi

Roig, groc, taronja, verd... Aquests són els colors que pinten el parc natural de la Font Roja, un dels espais naturals més ben conservats de la Comunitat Valenciana. Amb espècies vegetals com la carrasca, els pins i els aurons i animals com senglars, gats salvatges i teixons, aquest és un dels millors paratges per a visitar aquesta tardor. Per tal de conéixer-lo de ben prop, es pot fer una de les diverses rutes organitzades o acudir al centre de visitants.

9. La serra del Maigmó i la serra del Sit

El Paisatge Protegit de la Serra del Maigmó i Serra del Sit destaca pels arenals d'interior, els carrascals i, sobretot, les pinades. L'altitud, de 1.296 metres al Maigmó, la proximitat de la mar i el gran desnivell entre la costa permeten gaudir d'unes vistes panoràmiques excepcionals, com la del Balcó d'Alacant i la franja costanera des de Benidorm fins a Torrevella.

10. Les fonts de l'Algar

Per què no aprofitar que tornen les baixes temperatures per a fer una excursió a un paratge destacat de la temporada d'estiu? Les fonts de l'Algar, a Callosa d'en Sarrià (Marina Baixa) reben menys gent a la tardor, però el paisatge és igualment admirable. Les cascades, fonts, brolladors i tolls es poden gaudir sense la calor extrema de l'estiu i amb el fullatge tardorenc, que sumen encant a la visita.

També et pot interessar

stats