Detenen a Alacant un presumpte estafador que utilitzava el mètode de la maleta

La víctima li va enviar quasi 5.000 euros pensant que ajudava un familiar que havia tingut problemes amb l'equipatge a un aeroport de Bolívia

El detingut a Alacant per estafar mitjançant el conegut mètode de la maleta
El detingut a Alacant per estafar mitjançant el conegut mètode de la maleta / Policia Nacional

La Policia Nacional ha detingut un home a Alacant com a presumpte autor d'un delicte d'estafa per haver obtingut de la víctima un total de 4.950 euros a través de l'aplicació d'intercanvi de diners Bizum. Utilitzava el que popularment es coneix com a frau o mètode de la maleta, un dels enganys més comesos en períodes vacacionals.

L'home estafat va rebre diversos missatges a través de l'aplicació Whatsapp des d'uns números de telèfon desconeguts. El suposat lladre es feia passar per un familiar de la víctima i li va manifestar que es trobava a Bolívia, que tenia un problema amb l'arreplegada de l'equipatge i que l'única manera de poder recuperar-ho era si rebia uns diners en concepte de "Retirada" per a poder desbloquejar les maletes.

El receptor va caure en l'engany després d'haver rebut diverses fotografies d'unes maletes i uns suposats impresos de duanes. Aleshores va executar el pagament de 4.950 euros en quatre transferències diferents, a través de Bizum i transferència bancària.

Els agents de delinqüència econòmica de la brigada provincial de la Policia Judicial d'Alacant s'implicaren en aquest cas que havia començat a Granada, lloc de residència de la víctima, després de saber-se que el suposat autor dels fets residia a Alacant. Una vegada practicaren les perquisicions necessàries, detingueren l'individu, de 47 anys, quan es trobava en un negoci que regenta a la mateixa ciutat.

Durant la declaració policial, l'arrestat va explicar als agents que li havien proposat rebre transferències bancàries de diners en el seu compte, que posteriorment havia d'extraure en efectiu i entregar-los a una tercera persona. A canvi rebia una comissió d'entre el 5% i el 10% del total. Va defensar-se davant les autoritats amb l'argument que havia acceptat el tracte perquè la situació econòmica del seu negoci no era molt bona, però assegura que desconeixia per complet la procedència dels diners. Tot i tindre un antecedent previ, va quedar en llibertat després de declarar en dependències policials, a l'espera de comparéixer en seu judicial.

L'estafa de la maleta

La Policia Nacional alerta d'aquest tipus de frau, en el qual els delinqüents busquen aconseguir diners fent-se passar per un amic o familiar que suposadament està a l'estranger. L'estafador sol contactar amb la víctima a través de xarxes socials o per qualsevol canal de missatgeria instantània i li diu que està de camí a Espanya, però que té un problema. Per exemple, que les maletes estan retingudes en l'aeroport, o que ha perdut el vol però les maletes sí que han viatjat.

Una vegada fet l'engany, el lladre demana a l'usuari que realitze una transferència bancària d'una quantitat de diners al compte que proposa, també li demana que en el concepte es pose "costos de duana" perquè així li puguen enviar a Espanya les maletes.

Exemples de l'estafa de la maleta

Què fer en cas de ser víctima

Les autoritats alerten que cap agent públic sol·licitarà depòsit de diners. Per a evitar ser víctima d'aquesta mena d'estafa, l'Oficina de Seguretat de l'Internauta de la Policia Nacional aconsella posar-se en contacte amb l'amic o familiar a través d'una altra via per a comprovar que, efectivament, és qui diu ser.

En cas d'haver sigut víctima, la Policia Nacional recomana denunciar els fets com més prompte millor i aportar totes les proves disponibles. Cal contactar també amb l'entitat bancària immediatament per a informar-los dels fets i intentar recuperar els diners, en cas que encara no s'hagen retirat del compte de destí. A més, s'ha d'informar del mitjà pel qual va tindre lloc l'estafa i comprovar, en el cas d'haver aportat dades personals d'identitat, que aquestes no hagen sigut emprades per a altres fraus.

També et pot interessar

stats