Detenen 22 activistes de Futur Vegetal per danys de 500.000 € en les protestes contra el canvi climàtic

La Policia Nacional ha practicat arrestos a València i Elda, entre altres punts d'Espanya, en el marc d'una operació que ha descapçat l'associació que va apegar dues activistes a 'Las majas' de Goya al Museu del Prado

En imatge, dues activistes de Futur Vegetal apegades als quadres de les Majes de Goya al museu del Prado al novembre de 2022
En imatge, dues activistes de Futur Vegetal apegades als marcs de 'Las majas' de Goya al Museu del Prado el novembre del 2022 / À Punt NTC

La Policia Nacional ha detingut 22 membres de l'organització ecologista Futur Vegetal, sota l'acusació de causar danys en el patrimoni artístic i privat per valor de 500.000 euros en les seues protestes i crides a l'acció contra l'emergència climàtica. L'associació ha viscut un degoteig d'arrestos des de novembre del 2022, quan va guanyar repercussió pública després que dues activistes s'apegaren als marcs de Las majas de Goya al Museu del Prado. Membres de Futur Vegetal també han reivindicat llançaments de pintura contra la façana del Congrés o les seus del PSOE i el PP a Madrid.

La nova operació ha portat a detencions a València i Elda (Vinalopó Mitjà) en el marc d'una intervenció al conjunt d'Espanya que s'ha concretat en arrestos, de manera coordinada, també a Madrid, Barcelona, Cadis, Múrcia, Saragossa, Granada, Sòria, Santander i Sant Sebastià. Entre els detinguts hi ha els tres presumptes màxims responsables, a què els investigadors imputen la direcció i coordinació del col·lectiu, que la Policia Nacional considera una "organització criminal".

La investigació policial va arrancar el gener del 2022, arran d'un llançament de pintura contra la façana del Ministeri d'Agricultura, Ramaderia i Alimentació. La Policia Nacional els atribueix 65 accions a Espanya i l'estranger què, a més dels danys en el patrimoni, inclouen el tall de la circulació en carreteres de circumval·lació de Madrid i l'accés a les pistes dels aeroports d'Eivissa i Madrid-Barajas, que va causar el tancament temporal d'aquestes.

En el curs d'aquest activisme, que Futur Vegetal va finançar amb més de 140.000 euros en donatius, l'organització també va establir relacions a escala internacional amb col·lectius similars que, segons la Policia Nacional, també han sigut qualificats d'organitzacions criminals en els països d'origen.

Els 22 detinguts ja han passat a disposició judicial acusats de delictes de pertinença a organització criminal, danys contra el patrimoni històric, delictes contra la seguretat viària i del trànsit aeri, atemptat contra agent de l'autoritat i desordes públics.

També et pot interessar

stats