Detenen 11 persones per una ciberestafa de 2,4 milions d'euros

Enviaven un correu fals a un empleat amb capacitat de fer transferències, fent-se passar pel cap de l'empresa.

Detenen 11 persones per una ciberestafa de 2,4 milions d'euros
Detenen 11 persones per una ciberestafa de 2,4 milions d'euros

La Policia Nacional ha detingut 11 ciberdelinqüents, la majoria residents a València, acusats d'estafar més de 2,4 milions d'euros a empreses i particulars a través de l’anomenada estafa del CEO, consistent a enviar un fals correu electrònic a un empleat d'una empresa des del compte d'un cap, president o director, per a realitzar una presumpta operació financera confidencial i urgent. Es tracta d'un modus operandi similar al del cas del frau de quatre milions a l'EMT de València.

Els investigadors han identificat 16 persones —12 a València, una a Palma, una altra a Maspalomas i dues a Eivissa— i n'ha arrestades 11 com a presumptes autores de delictes d'estafa, blanqueig de capitals i pertinença a organització criminal. Les cinc persones restants han sigut imputades com a investigades no detingudes.

S'han detectat més de 150 comptes bancaris que els estafadors han utilitzat per a defraudar empreses situades a Itàlia, la República Txeca, els Estats Units, el Líban, la Xina, el Kazakhstan o els Països Baixos. El total de diners defraudats és superior a 2.400.000 euros.

La investigació va començar a mitjan 2018, quan els agents van rebre diverses denúncies que assenyalaven l'existència d'un grup organitzat de ciberdelinqüents especialitzats en dues modalitats de frau: el phishing i la coneguda com a estafa del CEO.

Bàsicament, l'estafa funciona així: un empleat d'alt rang, o el comptable de l'empresa amb capacitat per a fer transferències o per a tindre accés a dades de comptes bancaris, rep un correu electrònic que, segons sembla, és del seu cap (CEO, president o director de la companyia). En aquest missatge li demana ajuda per a realitzar una operació financera confidencial i urgent. Si el treballador no s'adona de l'engany, pot revelar dades sensibles als estafadors o directament transferir-los fons.

També et pot interessar

stats