Detecten a Mallorca una espècie invasora d’escarabat asiàtic

S’han identificat exemplars de 'Xylosandrus compactus' en una garrofera ornamental per primera vegada a l’estat espanyol.

Un dels exemplars de 'Xylosandrus compactus' identificats a Mallorca
Un dels exemplars de 'Xylosandrus compactus' identificats a Mallorca / Comparini & Leza (UIB)

Investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han confirmat la troballa al municipi mallorquí de Calvià d’exemplars de Xylosandrus compactus, un escarabat originari d’Àsia que envaeix els ecosistemes mediterranis. És el primer descobriment documentat a l’estat espanyol d’aquesta espècie polífaga, que s’associa amb fongs, i que està inclosa en la llista d’alerta d’EPPO (European and Mediterranean Plant Protection Organization), l’organització intergovernamental que vetla per la sanitat vegetal.

L’escarabat excava galeries en branques joves d’arbres per a allotjar els fongs simbionts que cultiva i dels quals se n’alimenten les larves. Els arbres infestats es marceixen, les branques moren, es trenquen els brots i, finalment, s’assequen per complet.

S’han detectat una sèrie d’exemplars en una única garrofera ornamental d’un jardí particular. La confirmació que pertanyien a l’espècie Xylosandrus compactus es va fer el passat mes de novembre, a partir d’una mostra que enviaren els tècnics al Departament de Biologia de la UIB. L’exploració de més exemplars en els 100 metres circumdants ha sigut negativa.

Greus danys a Itàlia

El primer brot d’aquesta espècie invasora a Europa es va documentar al setembre de 2016, al parc nacional de Circeo, a Itàlia. A més del Xylosandrus compactus es van detectar exemplars de l’escarabat Xylosandrus crassiusculus per primera vegada en un ecosistema natural europeu. Aquest segon escarabat es va identificar al 2016 a la Comunitat Valenciana.

Arran dels danys que aquests invertebrats van causar al parc nacional de Circeo, la població creixent al llarg de la costa del Tirré i la vulnerabilitat resultant de moltes espècies d’arbres de fulla perenne, la comunitat científica va dissenyar protocols de detecció precoç i mesures d’erradicació i de contenció.

També et pot interessar

stats