Detectada a la costa alacantina una alga invasora del Pacífic que amenaça la biodiversitat del Mediterrani

Un equip de la Universitat d'Alacant alerta dels perills de la que ha rebatejat com alga asiàtica

Imatge d'un fons colonitzat per l'alga invasora 'Rugulopteryx okamurae' en la badia d'Alacant
Imatge d'un fons colonitzat per l'alga invasora 'Rugulopteryx okamurae' en la badia d'Alacant / FABIO BLANCO-MURILLO / UA

La Universitat d’Alacant ha detectat la presència de l’alga invasora Rugulopteryx okamurae, una espècia d’ampla distribució al Pacífic que s’ha introduït recentment al Mediterrani. L’equip que l’ha descoberta és del departament de Ciències del Mar i Biologia Aplicada de la UA i del Centre d’Investigació de Santa Pola (Cimar). La rebatejada com alga asiàtica ha mostrat un comportament invasor i que amenaça la biodiversitat, el turisme i la pesca, segons ha explicat el centre universitari en un comunicat.

A Espanya va aparéixer primer a les platges de Ceuta a la fi de 2015 i s'ha estés per tota la Mar d'Alborán, on ha mostrat "una gran capacitat colonitzadora, afectant negativament les espècies marines natives, així com a la pesca artesana i al turisme". Aquest vegetal forma grans cúmuls a les platges de "difícil gestió i retirada". Recentment també s'ha detectat a les Illes Canàries, així com a Almeria i Granada, i es preveu una ràpida expansió per la resta del Mediterrani. Per això, va ser declarada espècie exòtica invasora i es va establir una estratègia per al seguiment i control en l'àmbit nacional. A la costa alacantina, l'alga s'ha observat per primera vegada i en grans quantitats en mostres recol·lectades pels estudiants i docents de l'assignatura de Zoologia Marina del grau de Ciències de la Mar de la UA, durant unes pràctiques realitzades a principis de març d'enguany.

"Hem trobat grans quantitats de Rugulopteryx okamurae en els fons marins, acumulant-se en algunes platges pròximes com en Sant Gabriel i Urbanova, però també en altres platges turístiques més llunyanes, com Arenals i cales del Cap de Santa Pola, dispersada per l'onatge i els corrents marins", han detallat els investigadors.

Aquests resultats confirmen l'expansió d'aquesta alga pel Mediterrani i "accentuen la importància de fer estudis de seguiment" per a estudiar la variació de l'abundància al llarg del temps en els llocs ja colonitzats i detectar l'expansió a zones pròximes. Els especialistes han apostat per estudiar el potencial efecte sobre les espècies natives del litoral i implementar "les mesures pertinents per al control de l'expansió".

També et pot interessar

stats