Desallotgen una parella d'un pis que ocupaven al nucli antic de València

Un centenar de persones s'han concentrat aquest dijous de vesprada a les portes del Mercat Central per a protestar contra els desnonaments, els fons voltor i els pisos de lloguer turístic

Protesta contra el desnonament i els fons voltor a les portes del Mercat Central de València
Protesta contra el desnonament i els fons voltor a les portes del Mercat Central de València / À Punt NTC

La Policia Nacional ha desallotjat una parella d'un pis ocupat d'un edifici del carrer Caixers de València, en ple nucli històric de la ciutat. La parella, que ocupava l'habitatge des de 2019, ha abandonat l'immoble de manera pacífica i sense incidents quan la comissió judicial els ha requerit que, en compliment de l'orde del jutge, deixaren el cinqué pis de l'immoble, propietat d'un fons d'inversió i situat prop de llocs turístics com ara la Llotja o el Mercat Central.

El desnonament ha provocat que aquesta vesprada col·lectius com Entrebarris i el Sindicat del Barri Cabanyal hagen convocat "d'urgència" una concentració per donar suport a la parella i per a dir prou a la turistificació del centre de la ciutat. Amb pancartes on es podia llegir "Més veïnes, menys turistes. Prou d'especulació" i "Caixers es queda, fons voltor a la foguera", s'han manifestat en contra de la transformació que està patint el centre històric de València, on des de fa uns anys ha augmentat la quantitat de pisos destinats al lloguer turístic.

Precisament, des d'Entrebarris, a través de les seues xarxes socials, s'han fet ressò de la convocatòria i han aprofitat per a reivindicar que la solidaritat entre barris és "la tendresa de les militants".

Abans d'aquest desallotjament hi havia hagut dos intents fallits, però, finalment, amb les primeres llums d’aquest dijous, vora 30 agents de la Policia Nacional s’han personat en aquest carrer per a fer efectiva l'orde judicial.

Allà també han acudit una setantena de persones que han secundat la concentració convocada per la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca i Entrebarris, amb la intenció fer suport a la parella que ocupava la vivenda.

Algunes de les persones que s'han concentrat per a mostrar suport a la parella desnonada front a una barrera d'agents de policia desplaçada al carrer Caixers
Algunes de les persones que s'han concentrat per a mostrar suport a la parella desnonada front a una barrera d'agents de policia desplaçada al carrer Caixers / À Punt NTC

L'edifici és propietat d'un fons d'inversió i, segons aquestes dues plataformes cíviques, l'empresa pretén convertir els pisos en apartaments turístics.

En aquest edifici viuen diverses famílies més que, segons alerten des de les plataformes ciutadanes, l'empresa vol desallotjar per a poder fer tot un edifici d'apartaments turístics. De fet, les plataformes contra els desnonaments fa tres anys que fan mobilitzacions perquè el fons no aconseguisca el seu objectiu amb l'edifici del carrer Caixers.

Entrebarris havia convocat la concentració al carrer Caixers de València sota el lema "un habitatge digne". "A cada desnonament del capital, el veïnat estem fent front", apel·lava la convocatòria de la mobilització. Aquesta plataforma denuncia els intents dels fons d'inversió per a fer fora el veïnat del nucli antic de València en favor del negoci turístic.

No pots llogar un pis per a viure perquè són tots apartaments Paloma Biedma - Veïna d'un altre pis de l'edifici

Paloma Biedma, una veïna de l’immoble, lamentava la voracitat del negoci turístic i com està afectant el veïnat. En el seu cas, explicava als micròfons d’À Punt que busca un pis pel barri de Ciutat Vella per a mudar-se, perquè treballa prop d’allà, però està resultant-li impossible trobar-ne un i molt menys a un preu assequible.

"No pots llogar un pis per a viure perquè són tots apartaments. Jo treballe en aquesta zona i no puc anar-me’n a viure a una altra zona, però és impossible trobar un pis", denunciava Biedma.

Una altra de les joves que ha acudit per a manifestar el seu suport a la parella finalment desnonada lamentava l’orde de desallotjament "innecessària" que ha tret fora de sa casa aquesta parella. "Són persones i necessiten un sostre per a viure", apuntava. 

Periodista agredit

Al fil d’aquest desallotjament, la Unió de Periodistes ha denunciat “les agressions verbals i físiques” que ha patit un periodista que es trobava seguint els fets. Segons assegura aquesta associació de professionals, en un document gràfic facilitat pel mateix afectat, “s’observa com un policia nacional espenta en repetides ocasions al periodista que anava correctament acreditat i que així li ho demostra” amb la intenció d’apartar-lo.

En identificar-se com a periodista, l’agent el menysprea i li dona com a resposta un “em suen els ous”, segons el relat de la Unió de Periodistes. Aquesta entitat ha afegit que altres dos periodistes també han rebut aquesta resposta per part d’un agent en identificar-se com a professionals de la comunicació.

Per aquestes actituds, la Unió de Periodistes ha demanat a la delegació del govern espanyol que recorde a la Policia Nacional la necessitat de “respectar i garantir el treball dels professionals de la informació”, perquè en cas contrari “s’estarà vulnerant greument el dret a la informació” de la ciutadania. 

També et pot interessar

stats