Cau una banda "perillosa" especialitzada en furtar en cases al Baix Segura i Múrcia

La Guàrdia Civil ha llançat un operatiu important amb més de cent agents que s'ha saldat amb onze persones detingudes entre 18 i 25 anys

Imatges de l'operació Salat de la Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil ha desmantellat un grup criminal "perillós" de joves delinqüents especialitzats en el robatori en vivendes, establiments i naus industrials en una operació important desplegada al Baix Segura i el Camp de Cartagena, a Múrcia, que s'ha saldat amb onze detinguts. Segons ha informat l'institut armat aquest dijous en un comunicat, se'ls atribueixen 54 delictes de robatori amb violència al Pilar de la Foradada i al municipi murcià de Torre Pacheco, on s'han practicat les detencions. Tres dels individus han ingressat a la presó després de declarar als jutjats d'Oriola. 

La investigació va començar els mesos de març i abril del 2022, quan la Guàrdia Civil va detectar un increment del nombre de furts en residències d'ambdós municipis que seguien el mateix modus operandi. Les perquisicions practicades, en el marc de l'operació Salat, permeteren als agents identificar els membres de la banda. Són deu homes entre 18 i 25 anys i una dona de 19. Tots, residents a Torre Pacheco i, tret de dos, amb gran quantitat d'antecedents policials.

Un moment de l'operació Salat
Un moment de l'operació Salat / Guàrdia Civil
Alguns objectes incautats per la Guàrdia Civil que havien furtat
Alguns objectes incautats per la Guàrdia Civil que havien furtat / Guàrdia Civil

La Guàrdia Civil va adonar-se que estava davant d'un grup criminal "molt actiu", amb activitat delictiva que anava més enllà d'assaltar domicilis, també furtaven en naus industrials, establiments i explotacions agrícoles. S'emportaven vehicles de motor, gasoil o fins i tot coure. La perillositat amb què es movia l'entramat, indica el cos policial, "va quedar acreditada amb la utilització d'una arma curta de foc" en un dels robatoris. 

La banda estava estructurada d'una manera molt organitzada. Tot el que obtenien en les actuacions ho venien després en el mercat negre. Per a detindre'ls es va muntar un operatiu amb més de cent agents de la Guàrdia Civil. Durant el dispositiu que va conduir a les detencions, dos dels membres del grup van escapar per una finestra i s'amagaren en casa dels veïns. Els agents els trobaren en un armari, el primer, i davall del llit on dormia una xiqueta, el segon. 

Les autoritats continuen les investigacions sobre els fets, ja que no es descarta que el nombre d'afectats per les actuacions de la banda augmente. A més dels 54 delictes de robatori amb força, se'ls atribueixen tres més de robatori de vehicles —emprats posteriorment per a cometre altres crims—, sis més d'usurpació d'estat civil, un contra la salut pública per tràfic de drogues, i pertinença a grup criminal.

També et pot interessar

stats