Desenes de persones protesten davant d'Agricultura per la "desastrosa campanya" de cebes i creïlles

AVA-Asaja i La Unió denuncien que els preus s'han afonat un 60% al camp i la consellera Mollà qualifica de "lògiques" les reivindicacions.

AVA-Asaja i La Unió denuncien que els preus s'han afonat un 60% al camp

Desenes d'agricultors i agricultores s'han concentrat aquest divendres a les portes de la Conselleria d'Agricultura en protesta per la "desastrosa campanya" dels productors valencians de creïlles i cebes, que segons asseguren ha patit una caiguda dels preus superior al 60% en l'últim any. La mobilització, convocada per l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-Asaja) i la Unió de Llauradors i Ramaders denuncia la "falta de suport" de les administracions en una temporada marcada per l'entrada d'importacions d'hortalisses de l'hemisferi sud just a l'inici de la recol·lecció i per la caiguda de la demanda en l’hoteleria i la restauració per la Covid-19; dos factors que estan al darrere de l’afonament dels preus en origen.

Les organitzacions agràries alerten que mentre alguns productors s’han vist obligats a destruir camps sencers per la falta de rendibilitat, els preus al consumidor han pujat, la qual cosa ha suposat diferències superiors al 1.000% entre el que es paga al camp i a la botiga. En aquesta línia, el secretari general de la Unió, Carles Peris, critica "la falta de sensibilitat d'algunes cadenes de supermercats” per incorporar productes de fora als lineals mentre els camps valencians es quedaven sense recol·lectar per l’afonament dels preus.

"No hi ha hagut suport dels nostres productes, o es pressionava a la baixa o no es comprava el tonatge; cal defensar el model agrícola valencià", ha assenyalat Peris en Les notícies del matí. En aquest sentit, ha declarat que l'administració "no està reaccionant de manera clara en la defensa del model valencià" i que les grans multinacionals estan aclaparant el sector, per la qual cosa creu que caldria prendre mesures al respecte.

Per la seua banda, el president d’AVA-Asaja, Cristóbal Aguado, retrau a les administracions per la situació de “desemparament” en què han deixat els productors i la incongruència entre considerar l'activitat agrària com a essencial però no dotar-la “de legislacions ni en ajudes que tinguen una incidència real sobre la rendibilitat del sector". "El govern sap la quantitat de productes que s'estan important i hauria d'haver posat els mitjans adients per a protegir-nos; ací es moren els llauradors amb un maltractament total per no poder traure a la venda els seus productes amb un preu digne", ha afirmat en una entrevista en Les notícies del matí.

Amb aquesta concentració, les dues principals organitzacions agràries de la Comunitat Valenciana reprenen la unitat d'acció que han exhibit en els mesos anteriors a l'estat d'alarma, com va evidenciar la manifestació del passat 14 de febrer al centre de València i la constitució de la mesa de la producció agrària al març per a negociar amb el Consell.El sector demana canvis en la llei i mesures "de veres" que ajuden els agricultors i fomenten el consum de productes de proximitat i adverteixen que hi haurà més protestes si no hi ha un canvi de polítiques.

Mireia Mollà: "Les reivindicacions són lògiques"

La consellera d'Agricultura ha eixit a les portes de la Conselleria i ha rebut de mans dels dos representants del sector un document amb les reivindicacions del col·lectiu. Ha assenyalat que està d'acord amb les protestes i ha afirmat que aquesta situació que denuncien els agricultors no es pot tolerar. "Les reivindicacions són lògiques; no pot ser que es tinguen unes collites d'alta qualitat amb molt d'esforç i que es vegen arrasades per competència deslleial".

En aquest sentit, ha afirmat que la Conselleria farà tot el que estiga en la seua mà per a posar fi a aquesta situació, però que es tracta d'un problema que parteix "d'una estructura de base a l'àmbit europeu, en què no s'està fomentant la producció local". Pel que fa a la llei de l'Horta, Mollà espera que en poc temps, quan s'aprove el pressupost, tinga els mitjans suficients per a posar-se en marxa. L'estructura, ha dit, ja està enllestida per a posar-la en marxa.

També et pot interessar

stats