Descobreixen un asteroide troià que seguirà la Terra al voltant del Sol durant 4.000 anys

Aquest descobriment, que lidera un investigador de la Universitat d’Alacant, pot ajudar a descobrir la formació del sistema solar i possibles missions espacials futures

Imatge il·lustrativa d'un asteroide
Imatge il·lustrativa d'un asteroide / J. da Silva (Spaceengine)

Un equip internacional d'astrònoms dirigit per l'investigador Toni Santana-Ros, de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i la Universitat d'Alacant, ha confirmat l'existència del segon asteroide troià terrestre conegut fins ara.

Segons els investigadors, aquest asteroide acompanyarà la Terra durant 4.000 anys en la trajectòria al voltant del Sol, com si estigueren units per una corda invisible. Això és degut que orbiten al voltant dels anomenats punts de Lagrange: regions de l’espai en què la força gravitacional entre els objectes s’anul·la, i es converteixen en zones de gran estabilitat. 

Aquest cos celeste ha sigut el segon que han detectat pels científics. L'han anomenat 2020 XL5 i té un diàmetre estimat al voltant d'un quilòmetre, major que l'altre asteroide troià terrestre conegut fins ara, el 2010 TK7, de 0,3 quilòmetres de diàmetre.

Fins ara, la recerca d'aquests objectes ha tingut poc èxit perquè solen ser observables prop del Sol en un punt del cel, durant una finestra de temps molt xicoteta. En qualsevol cas, aquest descobriment és molt significatiu per a l’equip d’astrònoms, perquè poden contindre un registre de les primeres condicions de la formació del sistema solar i són candidats ideals, en les seues paraules, a possibles missions espacials futures.

També et pot interessar

stats