Descobertes les cèl·lules responsables de la metàstasi en el càncer de còlon

La troballa, publicada a la revista 'Nature', demostra que la immunoteràpia primerenca, anterior a la cirurgia, pot eliminar aquestes cèl·lules abans que inicien una metàstasi i així prevenir recaigudes

Reproducció d'una cèl·lula cancerígena, que pot derivar en una metàstasi
Reproducció d'una cèl·lula cancerígena, que pot derivar en una metàstasi / À Punt NTC

Investigadors de l'Institut d'Investigació Biomèdica (IRB) de Barcelona han identificat les cèl·lules responsables de la recaiguda en el càncer de còlon i de la reaparició del càncer en altres òrgans després de l'extirpació del tumor primari.

Els resultats de la investigació publicats aquest dimecres en la revista Nature, demostren que la immunoteràpia primerenca, anterior a la cirurgia, pot eliminar aquestes cèl·lules abans que inicien una metàstasi i així prevenir les recaigudes en la malaltia.

Segons els investigadors, liderats per Eduard Batlle en el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de Càncer (Ciberonc), aquest treball obri la via a desenvolupar nous enfocaments terapèutics i eines diagnòstiques per a frenar la progressió de la malaltia i millorar el pronòstic del càncer de còlon, el tercer més comú, amb prop de dos milions de nous casos cada any en el món.

Batlle ha recordat que la majoria dels pacients reben el diagnòstic quan el tumor encara està localitzat en el còlon o en el recte, que s'extirpen mitjançant cirurgia i que en molts casos es tracten amb quimioteràpia per a evitar recaigudes, però entre un 20% i un 35% dels casos el càncer reapareix en altres òrgans en forma de metàstasi.

Segons Batlle, la metàstasi s'origina per cèl·lules tumorals residuals que romanen ocultes en el moment de la cirurgia, principalment en el fetge o el pulmó. Fins ara, la investigació en càncer colorectal s'ha centrat a entendre la malaltia primària, encara que en els últims anys també hi ha hagut avanços a l'hora de caracteritzar la malaltia metastàtica una vegada que es manifesta, però encara no s'havia pogut investigar aquesta xicoteta població de cèl·lules tumorals que està disseminada i que és invisible a les tècniques diagnòstiques usades en la clínica.

Ara, l'equip d'Eduard Batlle ha identificat per primera vegada cèl·lules tumorals residuals ocultes en el fetge i els pulmons, i ha explicat com evolucionen fins que apareix la metàstasi en aquests òrgans. "Entendre i evitar el fenomen de les recaigudes després de la cirurgia és una necessitat mèdica no resolta. Després d'anys investigant el càncer de còlon, hem fet un primer pas per a prevenir les metàstasis en pacients que debuten amb una malaltia localitzada", ha explicat Batlle.

Suggereix la immunoteràpia abans de la cirurgia

El treball, en el qual també han col·laborat investigadors de la Universitat d'Oxford (Regne Unit), de la Universitat Catòlica de Lovaina (Bèlgica), del Centre Nacional d'Anàlisi Genòmica (CNAG-CRG) i de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya, suggereix que en molts casos seria recomanable aplicar la immunoteràpia abans de la cirurgia.

També et pot interessar

stats