Descobert al jaciment d'Atapuerca "el rostre del primer europeu"

S'ha trobat el pòmul i el queixal superior d'un homínid que va viure fa 1,4 milions d'anys, que podrien convertir-se en les restes homínides més antigues d'Europa

Detalls de les restes trobades a Atapuerca
Detalls de les restes trobades a Atapuerca / Fundació Atapuerca
08 de juliol 2022 - 14:45

L'equip d'investigació dels jaciments de la serra d'Atapuerca, a Burgos, ha anunciat la troballa del que anomenen el "rostre del primer europeu", el pòmul i el queixal superior que podrien suposar les restes d'homínids més antigues descobertes a Europa. 

Les peces s'han trobat en un nivell de la sima anomenat Sima del Elefante a què s'atorga una antiguitat màxima d'1,4 milions d'anys. En un estrat superior de la sima es trobaren fa anys els que fins ara es consideren els fòssils d'homínids més antics del vell continent, un molar, una mandíbula i un húmer d'entre 1,2 o 1,3 milions d'anys, l'espècie dels quals no s'ha pogut precisar, per la qual cosa se'ls va catalogar com a Homo sp (sense filiació).

La nova troballa, que s'ha produït en l'equador de la campanya estival d'excavació, l'han presentada els codirectors d'Atapuerca -Juan Luis Arsuaga, José María Bermúdez de Castro i Eudald Carbonell- Rosa Huguet, la coordinadora del jaciment de la Sima del Elefante i el conseller de Cultura de Castella i Lleó, Gonzalo Santonja.

La presentació s'ha fet un 8 de juliol, fent-la coincidir amb la data de la troballa el 1994, fa 28 anys, dels fòssils que van permetre posar nom a una nova espècie humana, l'Homo Antecessor.

També et pot interessar

stats