Desarticulada una banda que cultivava marihuana en xalets de luxe de Xiva, l’Eliana, Sagunt i Torrella

El grup adaptava les vivendes i instal·lava un sistema complex per a mantindre la temperatura i la humitat i uns extractors per a neutralitzar l’olor

El grup criminal llogava xalets de luxe que dedicaven al cultiu de drogues / Guàrdia Civil

Una dotzena de persones en presó provisional pels delictes de cultiu i tràfic de drogues i per defraudació de fluid elèctric, entre altres causes. És el resultat de l'operació Greenhead, que ha dut a terme la Guàrdia Civil, i que ha permés desmantellar un grup que es dedicava al cultiu de drogues en xalets de luxe de Xiva, l'Eliana, Sagunt i Torrella. L’organització del grup era tal que, fins i tot, tenia un ampli dispositiu de seguretat per a evitar que altres bandes assaltaren els domicilis on concentraven el cultiu de marihuana.

L'operació va començar al setembre, quan els agents van detectar que un habitatge de Xiva evidenciava clars indicis de cultiu i elaboració de drogues.

En iniciar les primeres investigacions, els agents van concloure que el resident d’aquesta vivenda cultivava marihuana i que, a més, aquesta droga es cultivava en una xarxa d'immobles disposats per al cultiu en diferents localitats de la província de València, on s’havien llogat xalets que seguien el mateix patró.

Totes les vivendes eren xalets de grans dimensions, amb un lloguer mensual de fins a 3.000 euros, i situades en zones residencials de Xiva, l'Eliana, Sagunt i Torrella. També tenien llogada una explotació agrícola extensa amb diversos hivernacles i naus, que era el punt més gran d'elaboració.

Perquè l’activitat de la banda no fora detectada pels veïns i per a evitar que altres bandes pogueren assaltar-los, fins i tot adoptaven mesures de seguretat pròpies. A més, l’organització comptava amb una jerarquia ben marcada, amb repartiment de funcions entre els membres. Uns s'encarregaven de garantir la seguretat i altres dels cultius.

Extractors per a evitar sospites

Les plantes les distribuïen per tot l'immoble. Per aquesta raó, el grup criminal modificava les estades per a mantindre les condicions òptimes de temperatura i humitat i instal·lava extractors i filtres per a neutralitzar l'olor.

Així mateix, la Guàrdia Civil va descobrir un sofisticat sistema d'enganxament fraudulent a la xarxa elèctrica que permetia subministrar il·luminació, ventilació i humitat, tots de gran potència.

En els cinc registres domiciliaris i el d’una explotació agrícola de Xiva, l'Eliana, Sagunt i Torrella, s'ha intervingut quasi una tona de marihuana, cinc vehicles, material usat per a les plantacions i més de 14.000 euros en efectiu.

Pel que fa a les detencions, l'operació va culminar amb onze homes i una dona arrestats, d'entre 19 i 45 anys, pels delictes de pertinença a organització criminal, delicte contra la salut pública (cultiu i tràfic de drogues) i defraudació de fluid elèctric.

A més, gràcies a aquesta operació, els agents han aclarit dèsset fets delictius. Les diligències s’han entregat al jutjat de Requena i s'ha decretat l'ingrés en presó provisional de deu persones.

També et pot interessar

stats