Desarticulada una trama que va estafar 94.000 euros amb ofertes de treball que prometien diners ràpids

L'operació, amb batudes a València i Alacant, deixa dos arrests, cinc persones investigades i dos ordes internacionals de detenció

En vídeo, imatges de la investigació i d'una de les detencions practicada en l'operatiu / À Punt NTC

La Guàrdia Civil de València ha desmantellat una organització criminal dedicada al blanqueig de capitals a través de "mules econòmiques", a les quals captaven amb ofertes de treball a Internet. Els prometien guanys elevats a canvi de moure diners entre comptes. Quantitats que provenien d'una estafa armada amb l'anomenat sistema de Ponzi, una estructura piramidal en què els beneficis es generen incorporant nous inversors, però sense una base econòmica darrere.

En el transcurs de la investigació s'ha identificat nou víctimes procedents de tota la geografia nacional, a les quals l'organització hauria estafat 94.000 euros, si bé no es descarta que la xifra d'afectats siga més elevada. La xarxa criminal va amenaçar de mort una de les mules, que va apropiar-se de 9.000 euros de la trama. Dins participava una empresa estrangera que feia inversions dins de l'espai europeu sota la regulació de la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV), malgrat que havia sigut donada el 2022 per incomplir els requisits.

Alacant, centre d'operacions

La investigació s'ha realitzat a València, Alacant, Múrcia, Barcelona i Còrdova. En una de les batudes a Alacant s'han recuperat vora 10.000 euros i la documentació i els dispositius electrònics utilitzats per a cometre els delictes. A més, s'ha bloquejat 3.280 euros d'un compte bancari. 

Hi ha dos persones detingudes (un home de 57 anys i una dona de 44) i cinc investigades (tres homes d'entre 21 i 56 anys i dos dones de 26 i 32 anys), per delictes d'estafa d'inversors, blanqueig de capitals, falsedat documental, pertinença a grup criminal i coaccions. A més, s'han dictat ordenes nacionals de cerca i detenció contra dos sospitosos més. Les diligències han sigut entregades al jutjat de primera instància i instrucció número 1 de Sueca (Ribera Baixa).

En la nota informativa que dona compte de l'operació, la Guàrdia Civil recomana estudiar bé les inversions financeres i desconfiar de les altes rendibilitats sense cap mena d'assessorament ni advertència sobre els riscos que els contractes solen generar. Igualment, alerta de la no conveniència d'enviar còpia de documents d'identitat o fiscals a través d'aplicacions de missatgeria.

També et pot interessar

stats