Denuncien que l’embaràs es tracte laboralment com una malaltia

La campanya ‘Defén la teua postura’ per a demanar que l’avaluació de riscos laborals es faça des d’una perspectiva de gènere.

Cartell de la campanya de CCOO PV
Cartell de la campanya de CCOO PV
21 de juny 2018 - 18:00

CCOO PV presenta la campanya ‘Defén la teua postura’ per a visibilitzar i millorar la salut laboral de les dones treballadores, en general, i de les treballadores embarassades en particular. El sindicat denuncia la deficiència de les avaluacions de riscos laborals dels llocs de treball des d’una perspectiva de gènere. 

Daniel Patiño, secretari d’Acció Sindical, Salut Laboral i Medi Ambient ha assenyalat en la roda de premsa de presentació que en l’any 2017, de les 24.197 prestacions de maternitat concedides a la Comunitat Valenciana, només un terç (8.400) van ser per riscos laborals. “La lectura que fem d’això és que o l’empresa ha actuat i ha adaptat el lloc de treball a la dona embarassada o, com passa en la majoria dels casos, opten per anar al metge i demanar la baixa per malaltia de la dona”. Una realitat que denuncien. “És la via més ràpida però l’embaràs no s'hauria de tractar en aquests casos com a malaltia comuna. El problema no és de la dona, que pot estar estupendament, sinó del lloc de treball que suposa un risc per se”, explica Patiño.

Aquest tipus de prestació suposa una dotació econòmica superior a la de la prestació de baixa per malaltia. En el cas dels riscos durant la lactància, el nombre de dones que demanen aquest tipus de prestació baixà l’any passat al 44 casos. Patiño recorda que la prestació de riscos durant la lactància és de 9 mesos. 

CCOO PV, conscient de la falta d’informació, ha creat una Guia per a la prevenció de riscos durant l’embaràs i la lactància per a conscienciar i sensibilitzar tant els treballadores com les empreses, inspeccions de treball, administracions, mútues i serveis de prevenció. L’objectiu, indica Mila Caro, responsable de Política Electoral, Afiliació i Serveis de CCOO, “és fomentar una cultura preventiva i que es veja com una inversió, no com una despesa”.

La campanya, que s’emmarca en l’Estratègia Valenciana de Seguretat, Salut i Benestar Laboral, té una durada de sis mesos. Inclou, a més de la guia informativa, jornades multidisciplinàries i fullets informatius. 

També et pot interessar

stats