La denunciant del cas Acuamed: "Tots els alertadors patim pressions i amenaces"

Gracia Ballesteros defensa la necessitat de protegir les persones denunciats perquè perden la por a les represàlies.

Gracia Ballesteros en declaracions a À Punt Mèdia
Gracia Ballesteros en declaracions a À Punt Mèdia

Gracia Ballesteros, que va treballar com a gerent territorial en Acuamed i va denunciar a l'empresa el 2016 per presumptes irregularitats, ha ressaltat el "cost personal, psicològic i de reputació" que suposen les "pressions, coaccions i amenaces" després de denunciar una irregularitat.

Amb motiu del Dia Mundial contra la Corrupció, Ballesteros ha presentat la seua conferència ‘La necessària protecció de les persones denunciants i alertadores de corrupció’, organitzada per l'Agència de Prevenció i Lluita contra el Frau i la Corrupció de la Comunitat Valenciana.

Segons Ballesteros, quan els alertadors denuncien, pateixen pressions i finalment se'ls obri algun expedient disciplinari i se'ls acomiada. Per tant, és "molt important" protegir la persona denunciant i aconseguir que no tinga por de les represàlies, ja que més del 90% dels casos de corrupció es coneixen gràcies a ells.

En aquesta línia, considera que cal implantar determinades mesures i ha ressaltat que la Comunitat Valenciana és "pionera" en aquest àmbit, ja que permet denúncies anònimes o protecció laboral si es demostra que hi ha indicis de veracitat en la irregularitat denunciada.

També ha assenyalat que hi ha altres mesures, com ara les de l'esborrany del Parlament Europeu, que incorporen assessorament legal, psicològic i financer, així com una indemnització pels costos derivats de les represàlies, entre d'altres. Ballesteros s'ha mostrat "convençuda" que, si aquestes mesures s'implantaren, augmentaria el nombre de denunciants.

Finalment, la ponent ha subratllat la necessitat de canviar la percepció social del alertador, ja que és una figura que pretén assenyalar una irregularitat pel bé comú: "No som chivatos, estem complint amb la nostra obligació. Socialment necessitem que es reconega la figura del alertador” per a fugir de connotacions negatives que tenen les paraules chivato o soplón".

També et pot interessar

stats