Declarada l'alerta sanitària en 23 comarques per calor alta i extrema

Els mitjans d'extinció faran almenys un vol preventiu per dia i comarca per a facilitar una acció ràpida contra eventuals incendis

Alerta calor extrema
Alerta per calor extrema / À Punt NTC

La Conselleria de Sanitat Universal ha declarat el nivell d'alerta sanitària per calor per la previsió alta i extrema en municipis de 23 comarques de la Comunitat Valenciana, per temperatures que poden aplegar als 40 graus, i adverteix que s'espera una "nit tòrrida", amb temperatures de 28 °C, en zones de l'Alcalatén.

La situació es complicarà dissabte i diumenge quan l'alerta per temperatures extremes s'estén a municipis de l'Alt Millars, l'Alt Palància, el Baix Maestrat, l'Alt Maestrat, el Comtat, el Racó d'Ademús i la Vall de Cofrents-Aiora.

També als Ports, la Costera, la Marina Alta, la Plana Alta, la Plana Baixa, la Plana d'Utiel-Requena, la Ribera Alta, l'Alcalatén, l'Alcoià, la Foia de Bunyol, el Camp de Morvedre, l'Horta, el Camp de Túria i València.

El Programa de Prevenció i Atenció als Problemes de Salut Derivats de les Temperatures Extremes de la Generalitat també alerta de nits equatorials, per temperatures superiors als 25 graus, de manera generalitzada a les comarques del Baix Maestrat, la Marina Baixa, la Plana Alta i la Plana Baixa, que encara seran més caloroses, amb el termòmetre per damunt dels 28 °C, a l'Alcalatén.

Vols preventius per a actuar ràpidament contra els incendis

La continuïtat de l'onada de calor també ha motivat l'activació d'una nova estratègia de prevenció d'incendis. Avions carregats amb aigua i retardant faran un vol diari en cada província en les hores de més calor i les zones de més massa forestal a fi de poder actuar contra els conats de foc que hi puguen sorgir, segons ha informat el secretari autonòmic de Seguretat i Emergències, Josep Maria Àngel.

Les altes temperatures van reviscolar fa un parell de dies un dels focus de l'incendi de Venta del Moro, que està en fase de control i on encara s'apliquen tasques de refredament. Àngel ha informat que no es donarà per extingit fins que passe el cap de setmana i amainen les altes temperatures.

Els vols, que s'efectuaran amb els mitjans aeris propis de les bases de cada província, supervisaran les zones amb més massa forestal de la Comunitat Valenciana al nord de Castelló, els Ports i la Tinença, el Racó Ademús, la Plana Utiel, la serra de Mariola, l'Alcoià, el Comtat i la Marina Alta.

El secretari autonòmic ha destacat que la proximitat de la base de Setaigües va permetre actuar en només cinc minuts amb mitjans aeris sobre l'incendi de Venta del Moro i va limitar-ne la propagació.

El Centre de Coordinació d'Emergències a recomana la població que evite o limite la presència en els parcs naturals i que es prepare per a les altes temperatures. Les recomanacions es convertiran en prohibicions en el medi natural i l'activitat agrícola si Aemet eleva de dos a tres el nivell d'alerta sobre la Comunitat Valenciana, en previsió de temperatures generalitzades de 40 °C.

CAES oberts per atendre les persones sense llar

Davant de la previsió de les elevades temperatures, Creu Roja València ha anunciat que aquest dissabte el Centre d’Atenció d’Emergències Socials (CAES) estarà obert entre les 11 i les 19 hores per tal de poder atendre les persones més vulnerables i oferir un refugi a les persones sense llar.  

També et pot interessar

stats