La Declaració de Santiago exigeix acabar amb la falta de fàrmacs essencials

Vora 300 professionals sanitaris demanen als governs mesures efectives per a blindar el que consideren un dret universal de la humanitat.

Professionals sanitaris durant el congrés a Santiago de Compostel·la
Professionals sanitaris durant el congrés a Santiago de Compostel·la / OMC

Vora 300 professionals sanitaris, institucions i ONG de tot el món han demanat als governs, aquest cap de setmana, desenvolupar solucions i mesures efectives per a acabar amb la falta d'accés als medicaments essencials, considerat un dret universal de la humanitat.

Dins del marc del III Congrés de Cooperació Internacional de l'Organització Mèdica Col·legial (OMC), organitzat durant dos dies a Santiago de Compostel·la, el gremi mèdic ha reflectit el compromís "per la defensa dels drets humans i la dignitat de les persones en qualsevol part del món", així com la denúncia de les greus conseqüències que comporten per a les persones la vulneració del dret a la salut. Tal com s'ha posat de manifest, la Declaració Universal dels Drets Humans estableix que "tota persona té dret a un nivell de vida adequat que li assegure la salut i el benestar, i especialment l'alimentació, el vestit, l'habitatge, l'assistència mèdica i els serveis socials necessaris".

L'accés als medicaments essencials està vinculat intrínsecament al dret a la salut, si bé prop de sis milions de persones moren tots els anys per falta d'accés a medicaments essencials i uns 2.000 milions de persones no tenen accés a aquests fàrmacs, segons xifres de l'Organització Mundial de la Salut (OMS). Davant això, professionals mèdics han instat els governs espanyol i locals a designar el 0,7 per cent del seu pressupost a la cooperació internacional, en compliment dels compromisos de la Unió Europea.

Una de les conclusions del congrés ha sigut que l'accés a medicaments i vacunes de qualitat constitueix també una prioritat per a posar fi a la pobresa, les desigualtats i les vulneracions dels drets en contra de la dignitat humana. Així mateix, han destacat la urgència d'una legislació internacional que penalitze el trànsit de medicaments de baixa qualitat i falsificats, al mateix temps que s'impulse la creació d'indústries locals que asseguren la producció de fàrmacs bàsics de qualitat, a preus accessibles i a totes les poblacions.

Un altre dels punts destacats en la Declaració de Santiago ha sigut destacar que l'ajuda humanitària "no és l'única solució per a pal·liar les grans crisis" i que es requereix una acció internacional ferma que pose fi a aquestes situacions.

També et pot interessar

stats