David Garfella (PLV): "Estem amb els delictes d'odi com fa vint anys amb la violència de gènere"

L'expert en delictes d'odi de la Policia Local de València, que enceta un curs per a agents d'Alacant, adverteix d'una elevada "criminalitat oculta" per la por a denunciar

Imatge d'arxiu de la manifestació del Dia de l'Orgull 2021 a València
Imatge d'arxiu de la manifestació del Dia de l'Orgull 2021 a València / Jorge Gil (Europa Press)

La sensibilitat està creixent, però la majoria de delictes d'odi continuen ocults, per temor, vergonya o la manca de percepció de les persones agredides com a víctimes. Ho ha recordat en Les notícies del matí l'inspector de la Policia Local de València i expert en delictes d'odi David Garfella, que aquest dilluns enceta una formació a una vintena d'agents d'Alacant, a fi de dotar-los d'eines per a millorar capacitat de detecció d'aquests delictes i l'atenció a les víctimes.

"Es denuncien només el 10% dels delictes d'odi que es cometen", ha recordat Garfella, que lamenta que "tenim una xifra oculta de criminalitat molt gran". "Compare la situació amb la qual estàvem fa quinze o vint anys amb la violència de gènere. Estem ara eixint, adonant-nos-en", ha explicat als micròfons d'À Punt. L'inspector ho ha comprovat en primera persona, per l'anàlisi que ha fet de la delinqüència associada als delictes d'odi des del 2012. "Es pot pensar que abans es cometien amb més impunitat, o desconeixement. Agressions que eren delictes d'odi de manual es tractaven com una picabaralla entre dos".

Hi ha una xifra oculta de criminalitat [d'odi] molt gran

"Tot evoluciona constantment. Cal actualitzar-se per a veure les noves expressions d'intolerància, el discurs d'odi en les xarxes, la polarització de la societat, ahí és on treballarem amb la Policia Local d'Alacant", avança Garfella.

L'expert policial també treballarà amb els agents alacantins la dificultat extra que subjau al fet d'identificar els atacs i agressions com a delicte d'odi, ja que en aquests "cal demostrar que es va cometre perquè l'agressor tenia un rebuig contra altres per ser com són (...) demostrar que l'odi va ser la motivació del victimari que va cometre l'atac". I destaca que per a facilitar aquesta tasca, els agents actuen amb indicadors de polarització. "Aquestes característiques ens poden indicar què pot ser considerat un delicte d'odi i facilitar la tasca perquè la Fiscalia active una causa per aquest motiu", ha explicat.

Abans, delictes d'odi de manual es tractaven com una picabaralla entre dos

Les estadístiques revelen una recuperació de la tendència ascendent dels delictes d'odi, després de la davallada del primer any de pandèmia. El 2021 pràcticament duplicaren els comesos l'any anterior, si bé es trobaren encara lleugerament per davall dels indicadors del 2019.

Insisteix Garfella en el fet que les xifres són només la punta de l'iceberg de la situació, perquè la majora de les víctimes renuncia a denunciar-los. "Per què no es denuncien? Perquè molta gent no sap, perquè tenen por a denunciar, o al fet que els deporten si són immigrants, o desconfien de la policia, entre altres motius".

També et pot interessar

stats