Darias demana tranquil·litat i diu que "hi ha temps" per a adoptar la "millor decisió" sobre la segona dosi d'AstraZeneca

El govern espanyol manté l'objectiu de tindre vacunat el 70% de la població a l'estiu tot i la suspensió de la immunització a menors de 60 anys amb el preparat d'Oxford. 

Les ministres de Sanitat, Carolina Darias, i de Defensa, Margarita Robles, aquest dijous durant la visita a la base aèria de Getafe
Les ministres de Sanitat, Carolina Darias, i de Defensa, Margarita Robles, aquest dijous durant la visita a la base aèria de Getafe / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha demanat "tranquil·litat" a la població, especialment a les persones menors de 60 anys que ja s'han vacunat contra la Covid-19 amb la primera dosi d'AstraZeneca, perquè encara "hi ha temps" per a poder adoptar la "millor decisió" sobre com inocular la segona dosi necessària per a completar la pauta. La responsable sanitària s'ha pronunciat així després que el ple del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut decidira aquest dimecres suspendre la vacunació amb el fàrmac d'Oxford, Vaxzevria, en les persones menors de 60 anys, arran del nou informe de l'Agència Europea de Medicaments (EMA) en què detectava una "possible relació" entre aquest preparat i els coàguls sanguinis amb nivells baixos de plaquetes.

Espanya ha adquirit més de 12,2 milions de dosis del sèrum anglosuec, si bé fins ara s'han rebut i s'han entregat a les comunitats autònomes 3.232.200 dosi. D'aquestes se n'han administrades més de dos milions, de les quals 276.000 a la Comunitat Valenciana. A tot Espanya només tenen les dues dosis que requereix el fàrmac 97 persones. El nou gir en l'estratègia de vacunació espanyola deixa ara enlaire la immunització completa de totes les persones menors de 60 anys a qui s'ha inoculat Vaxzevria. "Demane tranquil·litat amb la segona dosi perquè hi ha temps. Fins a principis de maig no es produirà l'interval entre la primera i la segona, per la qual cosa estem treballant en el marc europeu i en la ponència de vacunes per a veure quines possibilitats hi ha", ha assenyalat sobre això la ministra.

Les opcions que planteja la Comissió de Salut Pública, l'organisme que ha de prendre la decisió, són fonamentalment dues. D'una banda, administrar, sempre que "hi haja evidència científica suficient", una segona dosi amb una altra vacuna. De l'altra, no injectar-los-en cap tenint en compte que la mateixa fitxa tècnica d'AstraZeneca estableix que una sola dosi aporta una eficàcia del 70% davant la infecció per coronavirus.

Darias, a més, ha assegurat que la paralització de la vacunació a menors de 60 anys amb AstraZeneca no influeix en l'objectiu fixat pel govern espanyol de tindre vacunada al 70% de la població a l'estiu. Així, es manté la previsió d'haver administrat vacunes a treta-tres milions de persones a finals d'agost. De fet, la ministra de Sanitat ha destacat que la setmana que ve a Espanya hi haurà més persones amb la pauta completa de vacunació que el nombre de contagiats per coronavirus des que es va iniciar la pandèmia. "El ritme de vacunació cada vegada es va accelerant més i tenim monitorats els plans operatius de les comunitats autònomes perquè puguen administrar totes les dosis que els arriben", ha emfatitzat.

També et pot interessar

stats